Производителят на безжични аудиоколони Sonos Inc. обвини Google в кражба на технологии и нарушаване на патенти. Компанията вече е подала иск в съда, пише The Wall Street Journal.

Sonos настоява за забрана за продажбата на колоните на Google, както и на смартфоните и лаптопите на компанията. Освен това Sonos, някога близък партньор на интернет гиганта, настоява за финансова компенсация."Google грубо и съзнателно копира наша патентована технология при създаването на своите аудио продукти", заяви главният изпълнителен директор на Sonos Патрик Спенс. Докато Google остава "важен партньор", двете страни не са успяли да постигнат споразумение извън съдебната зала, добавя той.

Говорител на Google заяви, че компанията оспорва твърденията на Sonos и "изразява разочарование, че Sonos е внесла съдебен иск, вместо да продължи преговорите".

Искът посочва, че Google се е възползвала от технология, която позволява на потребителя да слуша музика чрез няколко колони в различни стаи. Според Sonos, компанията е нарушавала патентите ѝ още от 2015 г.