Собственикът на марката минерална вода "Девин" - белгийската група Spadel, създава инвестиционен фонд, който се управлява средства в размер на 10 милиона евро. Това става ясно от официално съобщение на компанията.

Според него това ще бъде първоначалният капитал на фонда, чиято чел е да инвестира в стартиращи фирми в областта на натуралните води, напитките, устойчивите опаковки, рециклирането, както и дигиталните технологии. Компании от България с такъв профил също ще могат да кандидатстват да финансиране.

"В България има млади хора със смели идеи, бизнес познания и визионерство. Иновациите са в основата на бизнес стратегията на всички дружества от групата Spadel, включително и на "Девин", чието пазарно лидерство е резултат именно от предприемчивост. Окуражавам всички, които имат подходящи идеи, да се свържат с нас и да ни ги представят, а най-добрите ще могат да получат нашето ноу-хау и подкрепа", посочва Борислава Налбантова, която е изпълнителен директор на "Девин" ЕАД.

Към момента фондът The Source има инвестиция в белгийска стартираща компания, която се занимава с доставяне на напитки по домовете по екологично съобразен начин. Компанията се управлява от трима млади предприемачи и оперира в над петдесет общини около Брюксел и Льовен, като позволява на потребителите да поръчват през онлайн платформа напитки за дома, които се доставят с помощта на 100% електрически превозни средства.

В края на 2016 година белгийската група Spadel придоби "Девин". Тогава компанията стана мажоритарен собственик с дял от 93,29% от акциите, като преди това те бяха собственост на Advert International. Сделката беше на стойност от 120 милиона евро.

В началото на миналата година стана ясно, че българското дружество ще инвестира 17 милиона евро в изграждането на изцяло нов и напълно автоматизиран логистичен център в град Девин. Предприятието ще подмени и две от от общо шестте производствени линии в завода в града, като след завършване на дейностите компанията ще увеличи капацитета си, за да може да отговори на ръста на обемите. Инвестицията ще гарантира производствените нужди на "Девин" до 2028 година.

"Девин" инвестира €17 милиона в нов автоматизиран логистичен център

"Девин" инвестира €17 милиона в нов автоматизиран логистичен център

Компанията ще подмени и две от производствените линии, за да увеличи капацитета си