Българският производител на бутилирана вода "Девин" ще инвестира €17 милиона в изграждането на изцяло нов и напълно автоматизиран логистичен център в град Девин, съобщиха от компанията. Предприятието ще подмени и две от от общо шестте производствени линии в завода в града, като след завършване на дейностите компанията ще увеличи капацитета си, за да може да отговори на ръста на обемите. Инвестицията ще гарантира производствените нужди на "Девин" до 2028 г.

"Инвестицията е резултат от енергията и експертизата на екипа на Девин, който постига забележителни резултати на висококонкурентен пазар. Взехме решението да инвестираме значителна сума в развитието на българския бизнес, защото сме убедени, че това е пазар, на който има значителен потенциал за растеж", подчертава Марк дьо Боа, главен изпълнителен директор на групата Spadel, собственик на компанията.

През 2018 г. "Девин" отчита приходи от 94,5 милиона лева, ръст от 8% на годишна база. Нетната печалба възлиза на 15,8 милиона лева, спад от 5,3%. В българското дружество са заети 477 души. За същия период Spadel генерира оборот от 314,4 милиона евро. Служителите на групата в края на 2018 г. са 1 345 души.

"Девин" е основана през 1992 година, като първоначално е създадена като публично-частно партньорство между физически лица и община Девин. През 1999 година фирмата е преобразувана в акционерно дружество със 100% частен капитал. Към момента компанията е лидер на пазара на бутилирана вода в България и е ексклузивен дистрибутор на енергийните напитки Red Bull и плодовите сокове Granini за България..

В края на 2016 година белгийската група Spadel придоби "Девин". Тогава компанията стана мажоритарен собственик с дял от 93,29% от акциите, като преди това те бяха собственост на Advert International. Сделката тогава беше на стойност от €120 милиона.

"Девин" ще продава вода в Южна Корея

"Девин" ще продава вода в Южна Корея

Компанията е сключила споразумение за доставки за три години