Спас Русев е новият собственик на най-големия доставчик на телевизия в у нас "Булсатком". Офертата на основателя на "Телелинк" е била избрана от кредиторите на компанията, съобщи "Капитал", след като е получил потвърждение за сделката от страните по нея. За финализирането на продажбата може косвено да се съди и по вписвания в българския и британския търговски регистър.

Според източници от пазара цената е между 120 и 130 милиона евро

Според източници на "Капитал" на финалната права до последно е имало още един кандидат - чешката инвестиционна група PPF, като офертата ѝ е била близка по стойност.

Официално: Спас Русев купи "Булсатком"

Официално: Спас Русев купи "Булсатком"

От компанията пазят стойността на сделката в тайна. По неофициална информация тя е над €120 млн.

Сделката се проточи над година след оспорване от съоснователя на оператора и миноритарен акционер с около 20% Пламен Генчев. Той оспорваше продажбата на оператора с довода, че кредиторите са пренебрегнали негова опция да е предпочитан купувач. 

Преди време "Булсатком" започна да изпитва трудности с изплащането на дълговете си, а кредиторите поеха контрола над компанията и започнаха финансово оздравяване.

Преди две години и половина беше назначен нов мениджмънт, воден от изпълнителния директор Станислав Георгиев, чиято основна цел беше да възстанови оперативно компанията и да спре изтичането на абонати с добавянето на нови услуги и по-силното преминаване към IPTV телевизия.

За 2021 година приходите на "Булсатком" достигнаха 161 милиона лева при загуба от 22 милиона лева.

И "Булсатком" вдига цените

И "Булсатком" вдига цените

Месечните абонаменти поскъпват с между 0,19 лева и 1,19 лева за телевизия и до 2 лева за интернет