Много сръбски технологични компании заедно с техните партньори установяват част от производството си в Китай. И това се оказва "много добър търговски ход".

Китайските компании ще подкрепят сръбските фирми, когато дигитализират част от производството си или изцяло преминат към "индустрия 4.0, дигитализация", посочва Михайло Весович, съветник на президента на Сръбската търговска камара.

"Китайските компании вече присъстват в големи проекти. Huawei присъства и в Сърбия и много други технологични компании работят с местни компании", казва Весович по време на форум, посветен на развитието на инициативата "Един пояс, един път" на Балканите.

Става дума за нови технологии, които се разработват в Сърбия и които заедно с големи китайски компании могат да бъдат пуснати за масово производство в Китай.

"Китай вече не е спътник, както беше преди 10 години, а сега е един от лидерите в технологичното развитие, и в този процес на цифровизация е важен играч", посочва експертът, цитиран от B92.

Запитан дали Технологичният парк в Белград, който ще бъде изграден в сътрудничество с Китай, ще се конкурира със съществуващия Научно-технологичен парк, Весович отговаря, че тази инвестиция ще бъде само допълнителна възможност за създаване на успешни компании, които ще бъдат носители на нови технологии за развитие.

"Китайците знаят, че сътрудничеството между науката, младите компании, младите учени и бизнесмените ще донесе добър резултат", обяснява той.

Големите компании търсят стартъпи, които ще развиват нови технологии в бъдеще. "Възможно е днес да бъде създадена нова компания, която да унищожи някоя голяма, съществуваща от 100 години и смятана за неразрушима", твърди Весович.