Средната заплата във всички региони на страната вече е над 1000 лева. Това става ясно от проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ).  Все още изключение правят някои малки общини, където доходите са по-ниски, поради което има риск от обедняване на определени групи. Същевременно средните доходи все още изпреварват ръста на потребителските цени.

Традиционно, средната заплата за България се вдига от заплатите в големите градове и най-вече от София,където тя е 2300 лева. Следват Варна и Пловдив. Няма област със средна работна заплата, по-ниска от 1000 лева. От ИПИ коментират, че единствено Кърджали прави изключение в определени месеци от 2021 година, за когато се отнася статистиката.

Европарламентът иска адекватна минимална работна заплата в целия ЕС. Какво значи това и какво следва?

Европарламентът иска адекватна минимална работна заплата в целия ЕС. Какво значи това и какво следва?

Тази седмица евродепутатите се споразумяха за обща законова рамка относно колективното договаряне в общността

"Монтана, Видин, Враца, има много голямо неравенство, тъй като има едни много високи заплати в Козлодуй и свързаните с АЕЦ дейности. Като цяло има много големи различия в рамките на самите области", коментира икономистът Адриан Николов.

В районите с неравенства и където средната заплата расте с по-бавни темпове, има реален риск от обедняване. Като цяло обаче инфлационните процеси все още са под контрол, съобщават от ИПИ.