Хиляди работници от складовете на Amazon в Германия ще напуснат работните си места във вторник, за да стачкуват, настоявайки за по-добри условия на труд. Те се присъединяват към колегите си в Испания и Полша, а действията им съвпадат с голяма промоция на продажбите.

Еднодневната стачка е свикана от профсъюза "Верди", която настоява работниците да получат трудови договори, гарантиращи здравословни условия на труд в центровете за изпълнение, управлявани от най-голямата световна компания за електронна търговия, предава Reuters.

Служители на Amazon в Италия ще стачкуват по време на Черния петък

Служители на Amazon в Италия ще стачкуват по време на Черния петък

Те искат бонуси

"Съобщението е ясно - докато онлайн гигантът забогатява, той пести пари за здравето на своите работници", каза Стефани Нуценбергер, най-висшият кадър на Verdi, отговарящ за сектора за търговията на дребно.

Еднодневната стачка в 6 съоръжения на компанията в Германия съвпада с т.нар. първокласен ден на Amazon. Работниците в Испания вече са в тридневна стачка, докато в Полша работят изцяло по правилата, без да вземат никакви допълнителни часове.

Защо Amazon плаща по $5000 на служителите, които искат да напуснат?

Защо Amazon плаща по $5000 на служителите, които искат да напуснат?

В крайна сметка компанията печели от това

Amazon заяви, че очаква само една малка част от 12 000-те работници в Германия да се присъединят към стачката и тя няма да има никакво въздействие върху доставките в промоционалния ден.

Според компанията центровете за изпълнение предлагат конкурентни заплати и обширни облаги от първия ден на наемане на работа. Постоянният персонал печели по 12.22 евро на час или повече след 2 години.

Amazon наема 120 000 души по празниците

Лидерът в електронната търговия наема 120 000 души по празниците

Очаква се този сезон купувачите да похарчат до $682 милиарда за подаръци

"Вярваме, че работните места в центровете за изпълнение на Amazon са отлични работни места, осигуряващи чудесно място за придобиване на умения за стартиране и по-нататъшно развитие на кариера", твърдят от онлайн търговеца.

Германия е вторият по големина национален пазар на Amazon след САЩ. Нетните продажби в страната са се увеличили с 20% през миналата година до 17 млрд. долара, което представлява 9.5% от общите, според годишния отчет на компанията.