Съкращенията, които технологичната индустрия започна в края на миналата година, са особено осезаеми в Индия - стотици са освободените, ако насочим вниманието си само към две компании, Google и Twitter, пише в свой материал Quartz.

Страната от десетилетия е атрактивна за IT бизнеса заради ниската цена на труда и голямото количество образовани кандидати за работа. Обратната страна на медала са проблемите, които нерядко възникват заради некоректно отношение от страна на местните партньори, изпуснати срокове и не най-високо качество.

Meta се готви за нова вълна от големи съкращения

Meta се готви за нова вълна от големи съкращения

Бюджетите на различни екипи в компанията все още не са финализирани

На 16 февруари Google са съкратили 453 служители в Индия и така са свалили броя на заетите в страната до 12 000, съобщава The Hindu, като цитира свои източници. Това е част от глобалните мерки за ограничаване на разходите.

Twitter на свой ред затвори два от трите си офиса и освободи 90% от индийския си екип, като около дузина остават на последната локация на компанията в рамките на страната.

Половината произведени в Индия части за iPhone са негодни

Половината произведени в Индия части за iPhone са негодни

Това поставя под сериозна въпросителна плановете за намаляване на зависимостта от Китай на Apple

Според Quartz най-малко 30% от 200-те хиляди съкратени в Google, Microsoft, Meta и Amazon през последните месеци са индийски граждани, които са пребивавали в САЩ с работни визи.