Американският производител на електромобили Tesla планира да емитира нови акции на стойност от около 2 милиарда долара след рекордното поскъпване на ценните книжа на компанията през последните месеци.

В официално съобщение от дружеството посочват, че очакват предлаганите акции да донесат приходи от около 2,3 милиарда долара. По-малко от час преди излизането на това съобщение от Tesla обявиха, че очакват капиталови разходи от 3,5 милиарда долара през тази година.

Те ще бъдат използвани с цел пускането на нови модели електромобили на пазара, за подкрепа на първият завод на компанията извън Щатите - този в Китай, както и за изграждането на втория такъв в Германия, пише Bloomberg.

Акциите на компанията поевтиняха със 7,2% след публикуването на това съобщение, като малко по-късно възстановиха част от загубата си до единична цена от 737,50 долара. Стойността на ценните книжа на Tesla се утрои от октомври насам след представянето на положителни финансови резултати.

Плановете за пускането на нови акции идва на фона на амбициозните планове на Илън Мъск за настоящата година. След като наскоро от завода на Tesla в Китай излязоха първите произведени там автомобили, сега дружеството планира изграждането на базата си в близост до Берлин.

Очаква се европейското производство да започне през следващата година. Също така предстои Tesla да представи новия си автомобил Model Y.