Проблемната туристическа агенция Thomas Cook преговаря за спасяването си. Компанията иска 750 милиона паунда спасителна инжекция от банки и от най-големия си акционер - китайския конгломерат Fosun.

Към момента няма финансовите мерки не са финализирани, но е възможно китайският инвеститор да закупи туроператора на Thomas Cook.

Изпълнителният директор на агенцията Петер Фанкхаузер заяви, че офертата на Fosun не е била резултатът, който и двете страни са очаквали, но все пак предложението било прагматично.

Пред BBC Фанкхаузер увери, че клиентите на компанията не трябва да се притесняват за своите почивки - всичките резервации са сигурни.

"Клиентите ни могат да резервират при нас без никакви притеснения", каза той и добави, че фирмата разполага с достатъчно ресурс да управлява бизнеса си, който все пак е свързан с това хората да се наслаждават на почивките си.

Туроператорът Thomas Cook отваря хотели в Гърция и Турция

Туроператорът Thomas Cook отваря хотели в Гърция и Турция

Компанията се разширява в Източното Средиземноморие и Егейския регион

Финансовата инжекция ще бъде достатъчна на фирмата да търгува свободно до края на следващата година и да инвестира за в бъдеще.

По-рано тази година Thomas Cook стартира стратегически туристически преглед, но оттогава европейският туристически пазар прогресивно е станал по-голямо предизвикателство според тях.

Това е принудило агенцията да се обърне към банките си и към Fosun. Ако сделката продължи, китайците ще притежават мажоритарен пакет от туроператора и голям, но миноритарен дял от авиокомпанията.

По думите на Фанкхаузер офертата на китайците е най-добрата възможна. "Със сделката ще запазим по най-добрия начин нашия бизнес и ще осигурим стабилно финансово бъдеще", каза още той.

Най-големият туроператор в Европа очаква по-малки приходи заради тероризма

Най-големият туроператор в Европа очаква по-малки приходи заради тероризма

От TUI обаче запазват прогнозата за печалбата си