Общо над 2500 души работят в десетте най-големи компании за производство на мляко и млечни продукти (на база брой служители) в страната, сочат актуалните данни на Българската стопанска камара (БСК) за 2022 г.

На първо място с 473 души персонал се класира Милки Груп Био ЕАД. Компанията произвежда млечните продукти с марка "Саяна" и "На хорото" и е на пазара от 2013 г. Тогава обаче фирмата се е казвала само "Милки Груп" и е била последователно ООД и ЕООД. 

Следващата позиция, с общо 377 души персонал, заема Обединена млечна компания (ОМК).  произвежда млечните продукти с марка "Верея" и "Фибела". ОМК е приемник на бившите държавни предприятия Сердика.

На трета позиция с персонал, наброяващ 282 души, се позиционира Димитър Маджаров - 2 ЕООД.  Създадена преди 30 години, фирмата произвежда над 160 месни и млечни продукти.

Топ 10 на класацията на производителите на мляко и млечни продукти се допълва от Ем Джей Дериз ЕООД, Кремио ЕАД, Маклер Комерс ЕООД, Елви ООД - Велковци - Гб, Ел Би Булгарикум ЕАД, Кодап ЕООД и Ваком МП ООД. 

В класацията със 156 служители виждаме държаваната компания Ел Би Булгарикум. 

Припомняме, че преди година стана ясно, че японската компания "Мейджи", чрез която киселото мляко на държавната "Ел Би Булгарикум" достига до Япония, полага "последователни усилия за по-масово присъствие на китайския пазар. През май беше оповестено, че млечните продукти на държавната "Ел Би Булгарикум" ще се произвеждат и продават в Монголия. Българското кисело мляко вече се предлага и в Китай, но в по-ограничени количества.

Държавната "Ел Би Булгарикум" работи на пълни обороти, но се нуждае от спешен ремонт

Държавната "Ел Би Булгарикум" работи на пълни обороти, но се нуждае от спешен ремонт

Дистрибуционната мрежа ще се разшири

Плановете за развитие на държавната "Ел Би Булгарикум" включват навлизането на нови пазари. Това ще се случи чрез международни компании, които да придобият български лиценз - по примера на сътрудничеството с Япония и с Монголия.

Топ 10 на производителите на мляко, сирене и кашкавал в България и брой служители:

Милки Груп Био ЕАД 473
Обединена млечна компания 377
Димитър Маджаров - 2 ЕООД 282
Ем Джей Дериз ЕООД 281
Кремио ЕАД 247
Маклер Комерс ЕООД 219
Елви ООД - Велковци - Гб 185
Ел Би Булгарикум ЕАД 156
Кодап ЕООД 156
Ваком МП ООД 151
Топ 10: Най-големите търговци с химични продукти в България по приходи

Топ 10: Най-големите търговци с химични продукти в България по приходи

Какво се случва с "Неохим"?