Държавната "Ел Би Булгарикум" вече работи на максимален капацитет и със 100 процента българско мляко, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

В момента във Видин дневно се произвеждат по 25 000 кофички кисело мляко и по над 6 тона прясно. Възстановено е и производството на продукти по БДС. Доставките на мляко за продуктите на "Ел Би Булгарикум" вече са удвоени.

По решение на новото ръководство на компанията всеки месец се правят прозрачни конкурси за избор на доставчици на изцяло българска суровина. Този месец е закупена суровина в размер на 900 тона мляко само от български производители, което е близо 2 пъти увеличение в сравнение с миналото лято, когато изкупуваната суровина е била само 430 тона.

Планира се дистрибуционната мрежа в региона да се увеличи, за да се скъси веригата на доставки и продуктите на "Ел Би Булгарикум" да достигат до повече клиенти. През последните месеци се наблюдаваше липсата им в магазинната мрежа.

Ресорният министър Богдан Богданов разгледа производствените цехове в предприятието и констатира, че базата има нужда от спешен ремонт.

Държавната "Ел Би Булгарикум" вдига цените на част от продуктите си с над 50%

Държавната "Ел Би Булгарикум" вдига цените на част от продуктите си с над 50%

Вместо сегашните 13 лева, 800 грама кашкавал вече ще струва 19 лева

"Държавата ще я реновира и ще инвестира в нови продукти и производствени машини. Модернизацията на производството е приоритет за нас", каза министърът. Той съобщи, че се планира в "Ел Би Булгарикум" да се привлекат млади хора и кадри чрез възстановяване на дуалните програми.

Научният център на "Ел Би Булгарикум" ще продължи да получава подкрепата на държавата и ще влезе в нов етап на развитие, благодарение на сътрудничеството си с японската компания "Мейджи".

"Ел Би Булгарикум“ и японската "Мейджи“ създават общо предприятие за по-мащабна инвазия на българските млечни продукти в Азия

"Ел Би Булгарикум“ и японската "Мейджи“ създават общо предприятие за по-мащабна инвазия на българските млечни продукти в Азия

50 години от първата продажба на българско кисело мляко в Япония