Българската държавна компания за млечни продукти "Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" ще създадат нова съвместна лаборатория. Целта е още по-голямото популяризиране на родното кисело мляко на азиатските пазари, обявиха от Министерството на икономиката и индустрията, цитирайки икономическият министър Богдан Богданов от Токио.
Богданов е на посещение в централата на японската корпорация, където беше официално отбелязана 50-годишнината от пускането на българското кисело мляко на японския пазар.
Развойният център ще се фокусира върху изследователската дейност и иновациите в сферата на млекопроизводството и има за цел да повиши научно-изследователския потенциал и експертизата в областта на закваските, пробиотиците, здравословното хранене. Очаква се съвместният институт да стартира още през 2024 г.
"За нас е важно партньорството ни не само да продължи да популяризира българското кисело мляко на пазарите в Япония и азиатския регион, но и да успеем да доразвием съвместните изследвания между "Ел Би Булгарикум" и "Мейджи". Партньорството между двете компании е знаково за развитието на българо-японското сътрудничество", коментира Богданов.
Сътрудничеството между българската държава и японската компания "Мейджи" стартира през 1973 г., когато в Япония започват първите продажби на българско кисело мляко, произведено по българска технология и с българско ноу-хау. Благодарение на сътрудничеството българското кисело мляко се разпознава вече от близо 95% от японците.
На срещата с ръководството на японската корпорация в Токио стана ясно, че предстои създаването на съвместен изследователски център между българското държавно дружество "Ел Би Булгарикум" и японската компания. Той ще бъде насочен към развитието на нови проекти и проучването на нови общи пазари, както и към навлизането в други сектори.
projekt
на 05.12.2023 в 08:05:09 #1Браво. Качествени млечни продукти в Япония.... А в България....сирене и кашкавал без мляко и Саламин без месо.... Браво... Канграчюлейшън господа демократи... Браво