От българската държавна компания "Ел Би Булгарикум" обявиха, че са избрали четирима големи доставчици на българско сурово краве мляко в открита процедура, която е приключила на 25 октомври тази година. От дружеството заявиха за Money.bg, че по този начин "компанията започва да работи на пълни обороти и изцяло с българско мляко, като гарантира наличност на всички свои продукти във фирмените магазини на страната".  

Тази есен, малко преди смяната в ръководството на "Ел Би Булгарикум", български търговци, които предлагат продуктите на държавната компания - както онлайн, така и във физически магазини, споделиха пред Money.bg, че има недостиг на част от млечните продукти на дружеството. Въпреки многото ни опити да разберем каква е причината за това, от дружеството не дадоха ясен отговор на въпросите ни. 

Малко след промените в мениджмънта на компанията, проверка на екипа ни показва, че към момента всички продукти на "Ел Би Булгарикум" вече са налични и в повечето случаи са на цени по-ниски, отколкото на частните конкуренти.

Държавната "Ел Би Булгарикум" търси българско мляко за производството си

Държавната "Ел Би Булгарикум" търси българско мляко за производството си

Обявена е открита процедура за избор на доставчици на сурово краве мляко

Както Money.bg писа, по-рано този месец държавната компания обяви открита процедура за избор на доставчици на сурово краве мляко за нуждите на производствената си база във Видин. Според критериите млякото трябва да е изцяло с български произход, да отговаря на всички изисквания на Министерството на земеделието и храните и на Регламент №853/2004 на Европейския парламент.

Участниците трябва да са сертифицирани от Българската агенция за безопасност на храните и Министерството на земеделието.

Свежото мляко трябва да покрива всички критерии за висококачествен и натурален продукт, без наличието на каквито и да било добавки от сухи млека, емулгатори, стабилизатори, чуждовидово мляко и немлечни мазнини.

"В същото време, за да подкрепи българските производители, драстично се съкращават сроковете за изплащане на предадената суровина, като определя срок за фактуриране от 3 работни дни. Доставките ще се извършват по месечен график, определен от "Ел Би Булгарикум" ЕАД, при максимално дневно количество за доставка - 25 тона", пишеше в обявлението.

Снимка 607499

Източник: „Ел Би Булгарикум“

В конкурса за избор на доставчици участваха 11 нови производители и търговци, които са подали надлежните документи и са спазили крайния срок за участие.

"Изборът на четиримата големи доставчици ще осигури диверсификация и сигурност на доставките, като ние ще разчитаме и на малките земеделски производители, с които ще възстановим нови партньорства", коментират от българската компания.

Млечните продукти на държавната "Ел Би Булгарикум“ ще се произвеждат и продават в Монголия

Продуктите на българската държавна компания за кисело мляко ще се произвеждат и продават на още един пазар в Азия

Втора азиатска държава ще произвежда българско кисело мляко с бактерията „Лактобацилус булгарикус“

Промяната в подхода на избор на доставчици дава възможност за възстановяване на 100% натоварване на производствените мощности. Общото количество, което планира да преработи държавната млечна компания за следващия месец възлиза на 750 000 литра. Именно това трябва да гарантира наличностите на всички продукти в магазинната мрежа на дружеството.

Средната цена на литър е 1,06 лева, което е под средната цена на литър мляко, изкупено от дружеството за последните девет месеца.

"Млякото трябва да бъде с безкомпромисно качество и да не съдържа каквито и да е вещества, които променят натуралния му състав", обявиха от компанията.

В подкрепа на родните производители млякото е изцяло с български произход, а в допълнение драстично се съкращават и сроковете за изплащане на предадената суровина. Определеният срок за фактуриране е от три работни дни.

Снимка 640031

Източник: "Ел Би Булгарикум"

Отварянето на подадените оферти днес се извърши лично от Съвета на директорите на "Ел Би Булгарикум", в присъствието на председателя Христо Михайловски, на заместник-председателя Анна Радовска и на изпълнителния директор Ивайло Лилов. На отварянето на ценовите предложения присъства и изпълнителният директор на Държавна консолидационна компания Иван Зангочев, в качеството му на едноличен собственик на капитала.

Припомняме, че през месец март тази година стана ясно, че японската компания "Мейджи", чрез която киселото мляко на държавната "Ел Би Булгарикум" достига до Япония, полага "последователни усилия за по-масово присъствие на китайския пазар. През май беше оповествено, че млечните продукти на държавната "Ел Би Булгарикум" ще се произвеждат и продават в Монголия. Българското кисело мляко вече се предлага и в Китай, но в по-ограничени количества.

Плановете за развитие на държавната "Ел Би Булгарикум" включват навлизането на нови пазари. Това ще се случи чрез международни компании, които да придобият български лиценз - по примера на сътрудничеството с Япония и с Монголия.

През февруари държавното предприятие обяви, че ще намали цените на млечните продукти с 30%. Това стана чрез съобщение на сайта на дружеството. То дойде дни след обявената от властите акция срещу "спекулата" в България. Малко след това старият изпълнителен директор на компанията Николай Маринов беше уволнен.

На 29 септември тази година Държавната консолидационна компания, която управлява предприятията в системата на Министерството на икономиката, смени борда на директорите на държавното млекопреработвателно предприятие, заради установени нарушения.

"След проверка, извършена в периода от началото на януари до края на август тази година са констатира факти и обстоятелства, които дават основание да се предположат неправомерни действия и недостатъчен контрол при ръководството на дружеството. За същия период са постъпили сигнали за нарушения, по които са назначени проверки от компетентните органи,", съобщиха от министерството.

За нов изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" беше назначен Ивайло Лилов, който е бивш член на Съвета на директорите на "Държавната консолидационна компания".

"Ел Би Булгарикум" понижава значително цените на сиренето и кашкавала

"Ел Би Булгарикум" понижава значително цените на сиренето и кашкавала

Новото ръководство е сключило нови договори за доставка на мляко с български производители