Монголия е втората азиатска държава, която ще произвежда българско кисело мляко с бактерията "Лактобацилус булгарикус", обявиха от държавната компания за млечни продукти  "Ел Би Булгарикум". Споразумение за използване на лиценз бе подписано между българската компания и една от най-големите монголски фирми за производство на храни "APU Company".

От Министерството на икономиката и индустрията потвърдиха новината пред Money.bg От официалното ведомство заявиха, че "подписването на сделката е резултат от четири месеца преговори".

Снимка 607499

Източник: „Ел Би Булгарикум“

Споразумението е със срок от пет години. Монголската "APU Company" получава лиценз за разработване, производство, продажба и разпространение на млечни продукти с оригинални български закваски за територията на Монголия, за което ще заплаща и лицензионни такси на "Ел Би Булгарикум".

"Популяризираме България, но и увеличаваме приходите за българското предприятие", коментира икономическият министър Никола Стоянов.

Японската "Мейджи" ще инвестира в държавната компания за кисело мляко "Ел Би Булгарикум"

Японската "Мейджи" ще инвестира в държавната компания за кисело мляко "Ел Би Булгарикум"

За японците киселото мляко е символ на България

"България е родина на киселото мляко и ще използваме националната традиционна технология за изработването на млечните продукти в Монголия", заявиха от ръководството на "APU Company".

Техни представители са посетили и базата на "Ел Би Булгарикум" във Видин, за да се запознаят на място с производствения процес в българското дружество. 

Припомняме, че през месец март тази година стана ясно, че японската компания "Мейджи", чрез която киселото мляко на държавната "Ел Би Булгарикум" достига до Япония, полага "последователни усилия за по-масово присъствие на китайския пазар. Българското кисело мляко вече се предлага и в Китай, но в по-ограничени количества.

Снимка 573756

Източник: Ел Би Булгарикум

Плановете за развитие на държавната "Ел Би Булгарикум" включват навлизането на нови пазари. Това ще се случи чрез международни компании, които да придобият български лиценз - по примера на сътрудничеството с Япония и с Монголия.

През февруари държавното предприятие обяви, че ще намали цените на млечните продукти с 30%. Това стана чрез съобщение на сайта на дружеството. То дойде дни след обявената от властите акция срещу "спекулата" в България. Малко след това старият изпълнителен директор на компанията Николай Маринов беше уволнен.

"Ел Би Булгарикум“ "атакува" китайския пазар

Българската държавна компания за кисело мляко "атакува" още един азиатски пазар

Опитът за навлизане ще се осъществи благодарение на японското дружество "Мейджи"