Японската компания "Мейджи", чрез която киселото мляко на държавната "Ел Би Булгарикум" достига до Япония, обяви, че полага "последователни усилия за по-масово присъствие на китайския пазар.

Това стана по време на среща между ръководствата на двете компании, на която присъстваха министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланикът на Япония Н.Пр. Хироши Нарахира.  

Към днешна дата българското кисело мляко вече се предлага в Китай, но в по-ограничени количества

Снимка 573756

Източник: Ел Би Булгарикум

Плановете за развитие на държавната "Ел Би Булгарикум" включват навлизането на нови пазари. Това ще се случи чрез международни компании, които да придобият български лиценз - по примера на сътрудничеството с Япония.

"Ел Би Булгарикум" понижава значително цените на сиренето и кашкавала

"Ел Би Булгарикум" понижава значително цените на сиренето и кашкавала

Новото ръководство е сключило нови договори за доставка на мляко с български производители

"В напреднали разговори сме с държави от Близкия изток и се надяваме, че скоро ще имаме и други позитивни примери за популяризиране на България чрез уникалното ни кисело мляко", заяви по време на срещата Никола Стоянов.

"Ел Би Булгарикум" и "Мейджи" ще създадат център за научно-развойна дейност

Новият център ще разработва нови млечни и други продукти, съдържащи бактерията Лактобацилус булгарикус. Двете компании подписаха Писмо за намерение, а въпросната инициатива е по повод отбелязване на 50 години от пускането на българското кисело мляко на японския пазар.

Бившият депутат Владимир Русев оглави "Ел Би Булгарикум"

Бивш депутат от ИТН е новият шеф на "Ел Би Булгарикум"

Вчера Николай Маринов беше уволнен

"Партньорството между "Ел Би" и "Мейджи" през годините стана и един от символите на отношенията между нашите две държави", коментира Стоянов.

Снимка 607499

Източник: „Ел Би Булгарикум“

Цените на българското кисело мляко

По време на срещата бяха дискутирани и цените на "Ел би Булгарикум" в търговската мрежа у нас. Според икономическият министър това, че държавната компания предлага по-ниска цена на продуктите си (поне в собствените си магазини) е "значителен успех".

Прихомняме, че на 15 март стана ясно, че "Ел Би Булгарикум" понижава значително цените на сиренето и кашкавала. Това се случи, след като по-рано държавната компания намали цената и на киселото мляко.

Държавната "Ел Би Булгарикум“ сваля цените на млечните продукти с 30%

Държавната "Ел Би Булгарикум“ сваля цените на млечните продукти с 30%

На фона на правителствената акция срещу спекулата

От 15 март цената на килограм сирене в търговските обекти на единствената държавна млекопреработвателна компания у нас е 12,90 лева, а тази на кашкавала - 15,90 лева. 

Новият изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" Владимир Русев коментира тогава, че "предишното ръководство е допуснало да се работи на загуба, като е сключило неизгодни договори за доставка и то на вносно мляко".

"Договорените цени на суровината ни позволяват да продаваме на обявените цени и да бъдем на печалба, но пазарният ни дял е много нисък, за да влияем на целия пазар. Затова планираме и инвестиции в разширяване на търговската ни мрежа, за да дадем възможност на българските граждани да пазаруват на тези цени на повече места в страната", подчерта Владимир Русев. 

През февруари държавното предприятие обяви, че ще намали цените на млечните продукти с 30%. Това стана чрез съобщение на сайта на дружеството. То дойде дни след обявената от властите акция срещу "спекулата" в България. Малко след това старият изпълнителен директор на компанията Николай Маринов беше уволнен.

ДКК: Директорът на "Ел Би Булгарикум" е освободен заради занижено качество на закупуваната суровина

ДКК: Директорът на "Ел Би Булгарикум" е освободен заради занижено качество на закупуваната суровина

Позицията на собственика на предприятието