След като тази вечер в интервю през бТВ новините изпълнителният директор на държавният производител на млечни продукти "Ел Би Булгарикум" заяви, че е бил освободен от поста заради решението му да намали цените на продуктите, от едноличния собственик на капитала - Държавна консолидационна компания, разпространиха позиция до медиите.

Money.bg я публикува без редакторска намеса:

Изпълнителният директор на Ел Би Булгарикум е освободен заради редица сигнали за нарушения. Поради редица сигнали за нарушения изпълнителният директор на Ел Би Булгарикум е освободен от длъжност. Решението е взето на заседание на Съвет на директорите на Държавната консолидационна компания. В ДКК е постъпила информация, че веднага след избирането му на поста, Николай Маринов закупува моторни превозни средства.

Уволниха шефа на "Ел Би Булгарикум" след решението му за драстично намаляване на цените

Уволниха шефа на "Ел Би Булгарикум" след решението му за драстично намаляване на цените

Какви са мотивите?

Избраната фирма не е оторизиран дилър. В сигнала се твърди, че сумата за превозните средства е силно завишена. Също така, малко след встъпването му в длъжност, Ел Би Булгарикум започва да закупува суровина от фирма, която е новорегистрирана (през месец декември 2022 г.). Има индикации, че цената, на която доставят млякото, е силно завишена. Дългогодишни работници от производствената база във Видин подават сигнал в ДКК, че качеството на суровината е значително занижено. Отделно, най-вероятно за да се генерират по-големи доставки от фирмата-доставчик, Ел Би Булгарикум се презапасява с готова продукция, която трудно може да бъде пласирана преди да изтече срокът ѝ на годност.

От изпълнителният директор на ДКК е назначена проверка по всички сигнали, която е възпрепятствана с редица молби за отлагане във времето и не предоставяне на документи. В тази връзка на Съвет на директорите на ДКК е взето решение за освобождаване на изпълнителния директор и председателя на Съвета на директорите на Ел Би Булгарикум и е разпоредено стартирането на проверка.

От Държавната консолидационна компания заявяват, че при избора на изпълнителния директор са спазени всички публични процедури, но при сигнали за подобни нередности ще се вземат категорични мерки.