Изпълнителният директор на държавното дружество за производство на млечни продукти "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов е бил освободен от длъжност само ден, след като оповести до 30-процентно намаление на цените на продуктите. Това съобщи самият той в интервю за бТВ новините тази вечер.

"Днес стана ясно отново, че мафията победи държавата. Защо го казвам? Днес с решение на едноличния собственик на капитала Държавна консолидационна компания и нейният изпълнителен директор Венцислав Димитров аз и колежката председател на Съвета на директорите бяхме освободени от длъжност без всякакви мотиви", заяви той.

Припомняме, че компанията "Ел Би Булгарикум" оповести намаляването на цените на млечните си продукти с между 5 и 30 процента, което обаче важи само за фирмените й магазини. Причината: по думите на Николай Маринов оскъпяването идва най-вече от крайните търговци и по-специално търговските вериги.

„Ел Би Булгарикум“: Млечните продукти поскъпват с до 80% от производителя до големите търговски вериги

„Ел Би Булгарикум“: Млечните продукти поскъпват с до 80% от производителя до големите търговски вериги

Държавата трябва да си влезе в ролята и да задейства всички механизми, смята директорът на компанията

"Явно сме засегнали много интереси (...), действително намалихме цените в нашите фирмени магазини след ожесточени битки", допълни той. По думите му през последния един месец има ожесточен натиск от изпълнителния директор на ДКК върху работата на ръководството на държавния производител. "Както се изразява той, ние не слушаме, и вероятно това е причината да бъдем освободени днес", каза още той.

В разговора пред бТВ Маринов каза още, че търговска верига го е потърсила с цел да поиска намаление на доставните цени към нея, след като това ще се случва за фирмените магазини. "Нека те да намалят от техните такси, те са достатъчно високи", допълни още той.

ДКК: Директорът на "Ел Би Булгарикум" е освободен заради занижено качество на закупуваната суровина

ДКК: Директорът на "Ел Би Булгарикум" е освободен заради занижено качество на закупуваната суровина

Позицията на собственика на предприятието

Маринов заяви, че е успял да намали цената на продуктите чрез намаляване на купуваното мляко с 30 стотинки на литър. "Отделно прекратихме порочни практики вътре в дружеството, заради което може би и изгоряхме".

Тук е мястото да уточним, че решението за освобождаване на ръководството на собственика на капитала все още не е вписано в Търговския регистър, което оставя отворен въпроса кога е уведомена управата на дружеството и кога е взето решението от принципала.