Държавното предприятие "Ел Би Булгарикум" обяви, че ще намали цените на млечните продукти с 30%. Това става ясно от съобщение на сайта на дружеството. То идва дни след обявената от властите акция срещу "спекулата" в България.

За момента намалението важи само за фирмените магазини на компанията, а не за продуктите на марката, които се предлагат в търговската мрежа. "Ел Би Булгарикум" има обекти в София и във Видин.

"Със заповед на изпълнтелния директор Николай Маринов от 20 февруари 2023 година цените на млеката са по-ниски с между 5 и 10%. Цените на кашкавала и сирената намаляват с над 30%", пише на сайта на държавното предприятие.

„Ел Би Булгарикум“: Млечните продукти поскъпват с до 80% от производителя до големите търговски вериги

„Ел Би Булгарикум“: Млечните продукти поскъпват с до 80% от производителя до големите търговски вериги

Държавата трябва да си влезе в ролята и да задейства всички механизми, смята директорът на компанията

По закон в България производителите не могат да продават под себестойност, което означава, че "Ел Би Булгарикум" ще се лиши от 30% печалба от сиренето и кашкавала, продаван във фирмените магазини. Тоест, тази печалба вероятно ще продължи да се начислява от частните вериги, които разпространяват продуктите.

От държавната компания обаче призовават големите търговски вериги да последват примера им и също да намалят цените.

Снимка 525264

Източник: iStock

В началото на февруари стана ясно, че дъpжaвнитe opгaни зaпoчвaт мacoви пpoвepĸи в cтpaнaтa, ocнoвнo нa тъpгoвcĸитe вepиги, зapaди твъpдe виcoĸитe цeни нa мнoгo oт xpaнитeлнитe cтoĸи.

По време на акцията се правят cpaвнeния мeждy пeчaлбитe нa тези тъpгoвcĸи вepиги пpeз пocлeднитe мeceци и зa минaли гoдини, като пo пpeдвapитeлни дaнни пpи няĸoи oт тяx се наблюдават cвpъx пeчaлби.

Японската "Мейджи" ще произвежда млечни продукти заедно с държавната "Ел Би Булгарикум"

Японската "Мейджи" ще произвежда млечни продукти заедно с държавната "Ел Би Булгарикум"

Компанията планира създаването на японско-български развоен център