Японската компания "Мейджи" планира се създаването на японско-български център за научно-развойна дейност, който ще разработва нови млечни и други продукти, съдържащи бактерията Лактобацилус булгарикус. Това стана ясно след среща с министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и Н.Пр. Хироши Нарахира - посланик на Япония в България.

Стойността на инвестицията все още не е ясна

На бизнес срещата  присъстваха и представители на компанията "Мейджи", които са в България за обсъждането на проекта. Инициативата е във връзка с отбелязване на 50 години от пускането на българското кисело мляко на японския пазар.

Снимка 361465

Източник: iStock

"Тази 50-годишна връзка вече е част от историята на нашите страни и всички имаме отговорност към успеха на този съвместен проект", заяви пред медиите Никола Стоянов.

Японската "Мейджи" ще инвестира в държавната компания за кисело мляко "Ел Би Булгарикум"

Японската "Мейджи" ще инвестира в държавната компания за кисело мляко "Ел Би Булгарикум"

За японците киселото мляко е символ на България

Японската "Мейджи" е готова да инвестира в развойния център, като се предвижда това да бъде съвместен проект с държавната компания за млечни продукти "Ел Би Булгарикум".

Посланик Нарахира заяви, че изграждането на развоен център у нас "ще бъде и символ на дългогодишните отношения между Япония и България".

За японците киселото мляко е символ на България

Още през пролетта на 2022 година стана ясно, че Япония и България работят върху нова инвестиция в наука и високи технологии у нас. През май 2022 година "Мейджи" обяви желание да вложи средства в лабораторията за разширяване на научна и развойна дейност в "Ел Би Булгарикум".

В производствените помещения на българската държавна компания и в нейните лаборатории се съхраняват над 1000 щама бактерии и повече от 100 закваски за оригиналното българско мляко.

Рецепта за бизнес за милиарди в Китай: Кисело мляко от родопско село

Рецепта за бизнес за милиарди в Китай: Кисело мляко от родопско село

Как българското Момчиловци стана хит в азиатската страна?

Голяма част от модерната техника в компанията е японска, а много от служителите в нея са били на обучение в Япония.

50 години продажби на българско кисело мляко в Япония

Тази година се навършва половин век от старта на производството и продажбите на кисело мляко с името "България" в Япония. Това става възможно след като през 1972 година българското правителство разрешава на японската корпорация "Мейджи Деъриз" да продава продукта.

Тогава се сключва и лицензионен договор между японската фирма и предприятие ВТО "Техника, което е предшественик на "Ел Би Булгарикум".

Днес между "Ел Би Булгарикум" и "Мейджи" има сключени и успешно осъществени три лицензионни договора, чрез които българското кисело мляко е разпространено на азиатските пазари.

Българското кисело мляко и саламуреното сирене може да станат защитени продукти

Българското кисело мляко и саламуреното сирене може да станат защитени продукти

Към момента в европейския регистър влизат общо 8 продукта от страната