Скоро българското кисело мляко и бялото саламурено сирене може да станат защитени наименования на храни според европейския регистър за такива. Той позволява те да получат такъв статус според произхода или според защитени географски указания.

В средата на тази седмица от съобщение на Министерство на земеделието стана ясно, че заявления за вписването на двата продукта са били изпратени от сдружението "Български традиционни млечни продукти".

Следващата стъпка, за да могат киселото мляко и бялото саламурено сирене да получат статут на защитени храни е разглеждането на заявленията от страна на Европейската комисия (ЕК). Тя трябва да излезе с готово решение в рамките на 6 месеца, като има право и да откаже да впише продуктите в регистъра.

Сертифицираните продукти от Европейския регистър на храните получават този статут на три принципа - според традиционно-специфичния си характер (Traditional Speciality Guaranteed - TSG); според географско указание или иначе казано според специфичното място, където се произвеждат (Protected Geographical Indication - PGI) или според наименованието на произход, като те могат да бъдат произвеждани в определен регион (Protected Designation of Origin - PDO).

Към момента регистрираните български продукти са 8. В категорията на храните с традиционно-специфичен характер влизат "Филе Елена", "Луканка Панагюрска", "Роле Трапезица" и "Кайсерован врат Тракия". От това лято към списъка се прибави и "Пастърма говежда".

Сред регистрираните от Брюксел български продукти е "Горнооряховски суджук" според географско указание. Това означава, че той може да се произвежда само на територията на Горна Оряховица.

Седмият продукт в списъка е "Българско розово масло", което може да се произвежда само по определена технология в Розовата долина.

През 2019 година в "Странджански манов мед" беше първият от България, който беше включен в списъка със защитените наименования за произход на ЕС.

От 1402 защитени продукти в Европа само 7 са български. Кои са те?

От 1402 защитени продукти в Европа само 7 са български. Кои са те?

Един от тях съвсем скоро се присъедини към списъка