Надали е изненада за някого, че южните държави членки в Европейския съюз (ЕС) произвеждат най-голям брой от сертифицираните от Европейския регистър на храните като качествени продукти. От тях Италия, Франция, Испания, Португалия и Гърция произвеждат 70% от тези селскостопански продукти.

Общо регистрираните от Брюксел стоки са 1402, показва анализ на онлайн платформата EuroActiv, направен на база на информация от Европейската комисия.

Сертифицираните продукти от Европейския регистър на храните получават този статут на три принципа - според традиционно-специфичния си характер (Traditional Speciality Guaranteed - TSG); според географско указание или иначе казано според специфичното място, където се произвеждат (Protected Geographical Indication - PGI) или според наименованието на произход, като те могат да бъдат произвеждани в определен регион (Protected Designation of Origin - PDO).

Снимка 305792

Източник: Euractiv

Номер 1 в съюза според броя на регистрираните продукти е Италия - общо 293, като само 52 са такива за местни сирена, а 110 - за плодове и зеленчуци. След нея се нарежда Франция с 242 сертификата, Испания със 194, Португалия със 138 и Гърция със 104.

За сравнение регистрираните български продукти са 7. В категорията на храните с традиционно-специфичен характер влизат "Филе Елена", "Луканка Панагюрска", "Роле Трапезица" и "Кайсерован врат Тракия". От това лято към списъка се прибави и "Пастърма говежда".

Българската говежда пастърма получи закрилата на Европа

Българската говежда пастърма получи закрилата на Европа

Влиза в регистъра на храните с традиционно специфичен характер

Според правилата на ЕС тези продукти могат да се произвеждат само по одобрена технология, както и да поставят европейското лого за храни с традиционно-специфичен характер на етикетите си.

Снимка 305790

Източник: Euractiv

Сред регистрираните от Брюксел български продукти е "Горнооряховски суджук" според географско указание. Това означава, че той може да се произвежда само на територията на Горна Оряховица.

Седмият продукт в списъка е "Българско розово масло", което може да се произвежда само по определена технология в Розовата долина.

Защитихме филе Елена и Панагюрската луканка в ЕС

Защитихме филе Елена и Панагюрската луканка в ЕС

Преди 2 години в списака за защитените наименования влезе и Горнооряховския сюджук

В списъка със сертифицирани продукти обаче влизат не само храни, но и спиртни напитки и вина.

Любопитно е, че най-потребяваните стоки от регистъра на ЕС са именно вината, като техният пазарен дял е 54%. На второ място са спиртните напитки, а на трето - сирената. Пазарният дял на плодовете и зеленчуците е едва 1,7 на сто.

Снимка 305791

Източник: Euractiv