Държавната компания "Ел Би Булгарикум" обяви открита процедура за избор на доставчици на сурово краве мляко за нуждите на производствената си база във Видин.

Според критериите млякото трябва да е изцяло с български произход, да отговаря на всички изисквания на Министерството на земеделието и храните и на Регламент №853/2004 на Европейския парламент.

Участниците трябва да са сертифицирани от Българската агенция за безопасност на храните и Министерството на земеделието.

Свежото мляко трябва да покрива всички критерии за висококачествен и натурален продукт, без наличието на каквито и да било добавки от сухи млека, емулгатори, стабилизатори, чуждовидово мляко и немлечни мазнини.

Млечните продукти на държавната "Ел Би Булгарикум“ ще се произвеждат и продават в Монголия

Продуктите на българската държавна компания за кисело мляко ще се произвеждат и продават на още един пазар в Азия

Втора азиатска държава ще произвежда българско кисело мляко с бактерията „Лактобацилус булгарикус“

"В същото време, за да подкрепи българските производители, драстично се съкращават сроковете за изплащане на предадената суровина, като определя срок за фактуриране от 3 работни дни. Доставките ще се извършват по месечен график, определен от "Ел Би Булгарикум" ЕАД, при максимално дневно количество за доставка - 25 тона", пише в обявлението.

Развитие на компанията

Припомняме, че през месец март тази година стана ясно, че японската компания "Мейджи", чрез която киселото мляко на държавната "Ел Би Булгарикум" достига до Япония, полага "последователни усилия за по-масово присъствие на китайския пазар. През май беше оповествено, че млечните продукти на държавната "Ел Би Булгарикум" ще се произвеждат и продават в Монголия. Българското кисело мляко вече се предлага и в Китай, но в по-ограничени количества. 

Плановете за развитие на държавната "Ел Би Булгарикум" включват навлизането на нови пазари. Това ще се случи чрез международни компании, които да придобият български лиценз - по примера на сътрудничеството с Япония и с Монголия.

През февруари държавното предприятие обяви, че ще намали цените на млечните продукти с 30%. Това стана чрез съобщение на сайта на дружеството. То дойде дни след обявената от властите акция срещу "спекулата" в България. Малко след това старият изпълнителен директор на компанията Николай Маринов беше уволнен.

"Ел Би Булгарикум“ "атакува" китайския пазар

Българската държавна компания за кисело мляко "атакува" още един азиатски пазар

Опитът за навлизане ще се осъществи благодарение на японското дружество "Мейджи"

Участниците в откритата процедура могат да подават своите оферти до 16.30ч на 25.10.2023г в запечатан непрозрачен плик на адрес: гр.София, ул."Тинтява" 86 (сградата на "Държавна консолидационна компания" ЕАД), ет.4 в деловодството на дружеството, всеки ден от 9.30ч до 16.30ч., адресирани до "Комисия за провеждане на процедура по избор на доставчици на сурово краве мляко, за нуждите на Производствена база - Видин."