Toshiba Corp. ликвидира британското си ядрено подразделение и продава бизнеса си с втечнен природен газ в Съединените американски щати. Някога мощният индустриален конгломерат търси начин да се отърве от проблемните си активи и да възвърне доверието у инвеститорите, пише Reuters.

Планът е част от нова, 5-годишна стратегия, която Toshiba оповести в четвъртък. Компанията съобщи още, че ще съкрати 7 000 работни места, или 5 процента от общите ѝ служители, през следващите пет години.Акциите на компанията поскъпнаха с до 13,7 процента близо до 2-годишен връх. Помощ затова оказа и планът на Toshiba да изкупи до 40 процента от собствените си акции.

Toshiba се опитва да възвърне любовта на пазарите след счетоводния скандал от 2015 г. Заради него компанията трябваше да обяви фалит в американското си ядрено подразделение Westinghouse и да се раздели с ценния си бизнес с продажба на микрочипове.

Toshiba вече обеща да изкупи обратно дялове за 700 милиарда йени, но досега не бе ясно кога ще започне това. Вчера компанията обяви, че процедурата започва от утре.

Съобщенията успяха да зарадват инвеститорите и да натежат повече от по-слабата прогноза за бъдещите печалби. Компанията заяви, че очаква в рамките на настоящата финансова година печалба от 60 милиарда йени, вместо от 70 милиарда йени, както бе обявено по-рано.

Toshiba отдавна се опитва да се отърве от проблемните си активи, които я поставят под риск от бъдещи загуби.

Решението за ликвидация на NuGen на Острова е тежък удар по плановете на Великобритания да изгради нова атомна електроцентрала, която трябваше да доставя 7 процента от нужното за страната електричество.

Държавната южнокорейска Korea Electric Power Corp. води преговори с Toshiba за изкупуване на дяла на Toshiba в NuGen, но последно бе обявено, че те са се провалили след повече от една година преговори.