Автомобилният гигант Toyota спира част от производството си в 11 завода в Япония за три дни следващата седмица, предават световните медии. Причината е силното земетресение в страната, което е нарушило способността на компанията да набавя ключови части.

Експертите подчертават, че това допълнително ще усложни кризата, породена от продължаващата глобална липса на полупроводници.

Кибератака спря работата на Toyota в 14-те фабрики в Япония

Кибератака спря работата на Toyota в 14-те фабрики в Япония

Това възпрепятства производството на около 13 000 автомобила

"Общо 18 производствени линии ще бъдат спрени от понеделник до сряда, което ще доведе до очаквана загуба от около 20 000 единици", заяви говорителят на Toyota Шиори Хашимото.

Затварянето на заводите произтича от неспособността на компанията да осигури определени части от доставчици, засегнати от труса, който удари брега на Фукушима по-рано тази седмица.

Заводи на Toyota бяха затворени наскоро поради кибератака срещу един от нейните доставчици и огнище на Covid-19 в китайския град Чанчун.Случващото се в момента е поредният удар върху автомобилния производител.

Затвореното производство във Фукушима са на най-големия доставчик на Toyota - Denso. Hitachi Astemo пък затвори седем от фабриките си в Северна Япония, докато инспектира за всякакви щети по съоръженията. Renesas Electronics, ключов производител на чипове за автомобили, затвори три от своите заводи в префектурите Ибараки, Гунма и Ямагата.

Отделно от това, днес от Subaru обявиха, че планират да спре дейността си в три фабрики в Гунма за два дни този месец заради недостиг на части, причинен от земетресението.

Intel разпределя $88 милиарда инвестиции в чипове в шест държави от ЕС

Intel разпределя $88 милиарда инвестиции в чипове в шест държави от ЕС

Големият победител е Германия