Сериозна кибератака срещу Toyota Motor доведе до спиране за ден на фабриките на автомобилната компания в Япония. Не е ясно кой стои зад атаката, нито какви са мотивите, но това се случва на фона на присъединяването на Япония към западните страни по отношение на политиката на санкции срещу Русия, пише CNN.

Япония се присъедини към западните страни в изключването на редица руски банки от международната платежна система SWIFT. Токио също ще наложи санкции срещу руските лидери и ще отпусне спешна финансова помощ на Украйна.

Производствените линии на Toyota са прекъснали работа в 14-те фабрики в цялата страна, което е възпрепятствало производството на около 13 000 автомобила.

Кибератаката

Kojima Industries доставя пластмасови части и електронни компоненти на автомобилния производител. Компанията е открила грешка в един от сървърите си в събота вечер. По-късно става ясно, че нещо не е наред и компанията получава заплашително съобщение.

Отказът на системата в Kojima означава, че доставчикът не е в състояние да продължи доставките си, което принуждава Toyota да спре производството, каза говорител на Toyota.

Като цяло големите компании имат вземат сериозно и мерки по отношение на киберсигурността, но това не важи за малки или средни подизпълнители, казват от японските власти, които следяха случая. Kojima доставя компоненти единствено на Toyota. Автомобилният гигант обяви, че ще може да възобнови работата си.

През ноември 2020 г. японският производител на видеоигри Capcom, който произвежда игри, обяви, че кибератака вероятно е компрометирала лична информация на до 350 000 геймъри.

Honda Motor спря част от производството на автомобили и мотоциклети в световен мащаб през юни 2020 г. след предполагаема кибератака.