Американският президент Доналд Тръмп атакува най-големия световен търговец на дребно - Amazon, обвинявайки компанията, че "нанася големи вреди на търговците на дребно, които си плащат данъците".

По думите му потърпевши от политиката на компанията са малки и големи градове, както и цели щати, а това води до загубата на много работни места.

Според журналиста от CNN Брайън Стелтър настоящата атака срещу онлайн търговеца е продиктувана от заглавие във вестник Washington Post, посветено сблъсъците в САЩ през последните дни, в които загина един човек, а десетки бяха ранени.

Печатната медия обвинява президента, че не е действал достатъчно решително и е "дал утеха на расистите". Това е ядосало Тръмп и той е излял гнева си върху вестника и онлайн търговеца в профила си в Twitter. След туита му акциите на компанията паднаха с 0.5%.

Както е известно собственик на Washington Post е създателят и ръководител на Amazon Джеф Безос, а Тръмп многократно е упреквал вестника, че лобира за Amazon.

Президентът отдавна е вдигнал мерника на лидера в електронната търговия. През юли президентът упрекна Washington Post, че разпространява фалшиви новини и е използван като лобистко оръжие срещу Конгреса, с цел да отклони вниманието на политиците от монопола на Amazon в неплащането на данъци.

В края юни държавният глава атакува вестника, че тиражира фалшиви новини, а онлайн търговецът "не плаща интернет данъци".

През 2015 г. Тръмп коментира в Twitter, че "ако Amazon някога е трябвало да плаща справедливи данъци, неговите акции биха се сринали и биха се разпаднали като хартиен плик".

В края на същата година, милиардерът нарече вестника "лобистка сила, която действа, за да не се налагат данъци на Amazon".

Тръмп и Безос имаха няколко закачки в Twitter, свързани с критиките към компанията за онлайн търговия. Технологичният предприемач дори бе част от специалния съвет на президента, съставен от водещи лица в американския бизнес.

Amazon често е обвиняван, че укрива данъци. За да плаща минимални данъци, компанията използва вратички в международните закони и споразумения и регистрира офисите си в държави с облекчен данъчен режим.