Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп ще подпише тази седмица заповед, с която ще забрани на американските компании да използват телекомуникационно оборудване, произведено от компании, които създават риск за националната сигурност, съобщава Reuters, цитирайки свои източници. Документът полага основите на пълна забрана за сделки с Huawei.

Заповедта, в която няма да се съдържат имената на конкретни компании или държави, е обсъждана вече над година и бе забавяна многократно. Източниците на агенцията посочват, че има възможност да бъде отложена отново.

След подписването ѝ, Департаментът по търговия ще трябва да подготви план за въвеждането ѝ в сила. Документът идва в момент, в който отношенията между Вашингтон и Пекин така или иначе са сериозно обтегнати.

САЩ вярва, че оборудването на Huawei Technologies Co Ltd може да бъде използвано от китайската държава за шпионаж. Huawei многократно отрича твърденията. Преди дни компанията заяви още, че няма да се съобрази със заповед от Пекин да събира и предава данни, както и че досега не е получавала подобни искания. Стана ясно и че производителят е готов да подпише двустранни споразумения, с които се задължава да не осъществява шпионска дейност, като уверение.

САЩ активно се опитват да накарат съюзниците си също да издадат забрана за използване на оборудването на Huawei за изграждането на мобилните мрежи от следващо поколение. През август м.г. Тръмп подписа закон, с който забрани на самото правителство да използва оборудване от Huawei и ZTE Corp.

Най-големият европейски телеком е открил "вратички" в оборудването на Huawei

Най-големият европейски телеком е открил "вратички" в оборудването на Huawei

Те са позволявали неоторизиран достъп до домашните мрежи и личните компютри на потребителите