Vodafone Group Plc., най-големият европейски телеком, признава във вътрешни документи, че телекомуникационното оборудване на Huawei има "вратички", които позволяват на китайската компания неоторизиран достъп, пише Bloomberg, позовавайки се на въпросните документи и свои източници.

Документите посочват, че през 2009 и 2011 г. Vodafone е открила нарочно оставени пропуски в сигурността в домашните рутери на Huawei, които дават на компанията неоторизиран достъп до интернет трафика на частни и бизнес потребители в Италия.

Китайската компания по-късно уверява, че проблемът е бил отстранен, но повторна проверка на Vodafone открива, че компанията е излъгала.

Телекомът открива "вратички" и в друго оборудване, предоставено от Huawei.

Според документите, чрез пропускът Huawei или трета страна може да получи достъп до домашната мрежа и личния компютър на потребителите.

Кой притежава Huawei?

Кой притежава Huawei?

Компанията се опита да обясни

Разкритието идва на фона на множеството предупреждения от страна на Съединените американски щати, че оборудването на Huawei представлява риск за сигурността на държавите, които го използват. Вашингтон призовава столиците да забранят използването на китайския производител при изграждането на телекомуникационните мрежи от следващо поколение. САЩ се притесняват още и от влиянието на комунистическата партия в Китай върху компанията. Huawei отрича обвиненията.

Забраната на китайската компания обаче е трудно. Въпреки откритите "вратички", базираната в Лондон Vodafone продължава да сключва договори с Huawei заради по-ниските цени.Все пак, Австралия, Япония, Тайван и САЩ, които отговарят за 32,6 процента от световната икономика, вече са издали забрана за използване на оборудване от Huawei. Най-вероятно такава ще има и в Канада и Нова Зеландия.

Миналата седмица стана ясно, че Великобритания ще допусне Huawei в изграждането на 5G мрежата, но само в определени некритично важни части.

Острова ще пусне Huawei в изграждането на 5G мрежите, но с условие

Острова ще пусне Huawei в изграждането на 5G мрежите, но с условие

Идеята все пак притеснява сериозно министерствата на вътрешните работи, отбраната и на външните работи