Когато се отнася за една от най-големите технологични компании в света, отговорът на въпрос кой е собственик би бил лесен. В случая на Huawei обаче това не е така, пише The New York Times.

Докато китайският производител на смартфони и телекомуникационно оборудване с бори с правителството на Съединените американски щати за позволение да изгражда мрежите от следващо поколение по света, компанията полага значителни услуги да се представи пред света като отворена, прозрачна и заслужаваща доверие.

Усилията не се увенчават винаги с успех. Една от причините е, че някои прости въпроси нямат прост отговор при Huawei.

Главният секретар на борда на директорите на компанията Jiang Xisheng говори над 90 минути пред малка група журналисти в четвъртък. Целта бе да обясни кой притежава компанията.Обяснението, накратко, е, че Huawei е притежавана от синдикална организация на служителите в нея.

Разбира се, ситуацията е малко по-сложна.Въпросът е важен, защото едно от основните обвинения срещу компанията е, че е зависима от китайското правителство и трябва да изпълнява нарежданията на висшето политическо ръководство. Нито едно обяснение досега не успя да убеди американските власти, които се притесняват и от новите китайски закони, според които всички компании са длъжни да съдействат на разузнавателните служби, когато това бъде поискано от тях.

Въпреки натиска на САЩ Huawei е с 39% ръст на приходите за първите 3 месеца

Въпреки натиска на САЩ Huawei е с 39% ръст на приходите за първите 3 месеца

От компанията посочват, че са доставили 70 000 5G базови станции

Компанията показа пред репортерите голяма синя книга, пазена зад заключено стъкло в бяла стая в централата в Китай. Huawei твърди, че това е доказателството за нейната независимост. В 10 тома са изписани имената на всички служители, които притежават т. нар. "ограничени фантомни акции".

Не всички обаче вярват толкова лесно. Правителството на Китай може да упражнява контрол над частните компании по множество начини.

Един начин Huawei да убеди света, е да излезе на американската борса, например. Процесът по проверка би бил достатъчен, смятат експерти. Но самата компания твърди, че успява в дейността си именно защото не е на борсата и не е подложена под натиск от инвеститорите.

Според официалните записи Huawei Technologies е изцяло притежавана от Huawei Investment & Holding. Холдинговата компания има двама акционери - основателят ѝ Рен Женгфей притежава 1 процент, а останалите са саобственост на друга компания, която носи името Union of Huawei Investment & Holding - профсъюза на компанията.

В същото време синдикатът няма право да влияе върху ежедневната работа на компанията, нито върху финансите и контрола ѝ.

Острова ще пусне Huawei в изграждането на 5G мрежите, но с условие

Острова ще пусне Huawei в изграждането на 5G мрежите, но с условие

Идеята все пак притеснява сериозно министерствата на вътрешните работи, отбраната и на външните работи