Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп заплаши, че ще спре субсидиите на автомобилния производител General Motors Co., включително и за електромобили, след като компанията от Детроит заяви, че ще затвори няколко фабрики в САЩ догодина и ще съкрати 14 800 работни места.

Коментарът на държавния глава нанася удар по силната позиция на GM на щатския пазар за електромобили, където, заедно с Tesla Inc, автомобилният гигант се възползва от данъчни субсидии, въведени по време на администрацията на Барак Обама, за да подкрепят продажбите на автомобилите, захранвани с ток.

"Много съм разочарован от General Motors и техния главен изпълнителен директор Мари Бара", написа в Twitter Тръмп. "Обмисляме спирането на всички субсидии за GM, включително за електромобили".Запитани от The Wall Street Journal, от Белия дом не разкриват повече детайли.

В изявление във вторник GM заявиха, че са решени да запазят силно присъствие при производството в САЩ, както и че са инвестирали $22 милиарда в Щатите от 2009 г. Правителството изчисли, че федералният фонд, с който компанията бе извадена от тежкото положение и реструктурирана, е загубил $11,2 милиарда.

През годините компанията е получавала и федерални заеми - нещо общо прието при автомобилните производители в САЩ, за проучвания и разработка, но не и друго финансиране, твърдят източниците на изданието.

В понеделник GM съобщи, че спира производството в заводи в Мичиган, Охайо и Онтарио като част от план за намаляване на разходите, който ще позволи на компанията да запази печалбата си и да увеличи инвестициите в нови технологии на фона на забавяне на пазара. Очаква се да бъдат съкратени 14 800 позиции в САЩ и Канада.