Диамантената индустрия попадна под западните санкции, което доведе до ръст на цените. Той е особено видим в някои части на пазара на необработени диаманти, съобщава Bloomberg. Причината за поскъпването е, че санкциите срещу Русия удрят една от най-големите мини в света, отразявайки се по цялата верига за доставка.

Западните санкции засегнаха дори гиганта De Beers, който по правило разполага с допълнителни количества, когато доставките са ограничени. Не и този път.

Как Русия възобнови износа на диаманти за Индия, заобикаляйки санкциите

Как Русия възобнови износа на диаманти за Индия, заобикаляйки санкциите

Страните се опитват да преминат към плащания рупии-рубли

Цената на малък необработен диамант се е повишила с цели 20% от началото на март. Това стана вследствие на това, че служителите, които се занимават с рязане и полиране на диаманти, заедно с търговците, се борят да набавят нужните количества, след като САЩ наложиха санкции на Alrosa PJSC - руският конкурент на De Beers. Руската компания генерира около една трета от глобалното производство.

До момента De Beers винаги са могли да използват огромните си запаси или да задействат допълнителния си капацитет за добив, за да преодолеят подобна ситуация. Преди 20 години нейните сейфове в Лондон съхраняваха диаманти на стойност около $5 милиарда. Днес ситуацията е коренно различна.

Сега компанията разполага само с работен инвентар и нейните мини работят на пълен капацитет. Има малък шанс за увеличаване на доставките преди 2024 година, когато ще бъде завършено разширяването на водещата мина в Южна Африка. Дотогава очакванията на експертите са за все по-високи цени.

De Beers: Търсенето на диаманти в света расте, въпреки спада напоследък

De Beers: Търсенето на диаманти в света расте, въпреки спада напоследък

Продажбите на диаманти за 2021 г. като цяло са по-големи отколкото през предпандемичната 2019 г.