Uber даде началото на пилотна програма в Сан Франциско, с която ще позволи на потребителите да резервират електрически велосипеди с подпомагане на въртенето на педалите през януари.

Сега компанията заяви, че планира да закупи компанията, която стои зад услугата - и да въведе новата възможност в редица градове по света. Засега няма информация кои ще бъдат те, но е възможно да стигне и до София.

Uber е постигнала споразумение с Jump Bikes - доставчик на електрически велосипеди, за сума, която не бе уточнена. Неофициална информация говори за над 100 милиона долара. Това ще бъде първото придобиване, след като Дара Косровшахи пое компанията през август м.г.

Как лудата идея на Mobike се превърна в компания за $3 милиарда

Как лудата идея на Mobike се превърна в компания за $3 милиарда

Никой не смяташе, че ще проработи

Компанията за споделени пътувания се изправи пред редица пречки, след като в множество страни бизнес моделът ѝ не бе посрещнат особено радушно от регулатори и таксиметрови шофьори. Придобиването на Jump обаче показва, че Uber е готова да инвестира в нови начини да достигне клиентите. Освен услугата за споделено пътуване, компанията развива и UberEats за доставка на храна.

За времето, в което пилотната програма в Сан Франциско е факт, компанията е установила, че средно потребителите пътуват по малко над 4 километра с велосипедите - което не е много по-различно от средната дължина на пътуванията с Uber. Всеки от около 250-те велосипеда е ползван по поне 6-7 пъти дневно.

Цената е два долара за 30 минути, а след това се таксува на минута.

Междувременно върховният съд на ЕС подкрепи решение на Франция да забрани дейността на Uber.