Украйна намали износа на зърно през август с една четвърт на годишна база и с 2% спрямо юли. Това показват изчисления на РИА Новости, базирани на данни от украинското министерство на земеделието и митниците.

По-рано агенцията информира, че през юли, след прекратяването на зърнената сделка, доставките на царевица, пшеница и ечемик са намалели с 38% спрямо предходния месец.

Застрахователни спънки удариха черноморските кораби, превозващи зърно

Застрахователни спънки удариха черноморските кораби, превозващи зърно

По-голямата част от превозваното украинско зърно за износ сега се движи по река Дунав и с железопътен транспорт

Спадът в обемите на износа продължава и през август - с 2%, до 2,25 млн. тона. На годишна база намалението на зърнения експорт е 24%. На фона на нестабилността на цените на пазара на зърно, приходите на Украйна от износ на зърно останаха на същите нива - 385 милиона срещу 380,4 милиона долара месец по-рано, като за година те намаляха с 35%.

Основният спад в износа се наблюдава в пристанищата: доставките през тях намаляват с 5%, до 1,58 милиона тона. В същото време превозът с железопътен транспорт остава на юлското ниво от 488 хил. тона. В същото време основно нарастване на зърнения експорт има при фериботите - с 1,7 пъти, до 88 хил. тона, както и при камионите - с 10%, до 93 хил. тона.

За отбелязване е, че през миналия месец структурата на доставките се промени рязко: ако през последната година и половина основният дял в износа беше заеман от царевица, сега доставките й рязко са намалели - с 20%, до 877 хил. тона, минимално равнище от пролетта на 2022 година. В същото време доставките на пшеница, напротив, се увеличиха - почти 1,5 пъти, до 1,2 милиона тона.