Представители на Националната агенция за предотвратяване на корупцията в Укпайна обвиниха най-големия в света производител на хранителни продукти - швейцарската компания Nestle - в "международно спонсорство на войната". Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на изявление на украинското ведомството.

От украинската агенция не са доволни от факта, че след началото на военните действия в Източна Украйна и досега корпорацията за храни продължава да продава собствените си продукти на руския пазар и съотнетно да плаща данъци към федералния бюджет на Русия.

От украинското ведомство уточняват, че посочената "стъпка" спрямо Nestle цели нанасяне на репутационни щети на швейцарската компания, но няма да доведе до никакви юридически последици.

Независимо от изявленията на швейцарската корпорация за подкрепа на Украйна, тя продължава да продава на руския пазар редица свои хранителни продукти, включително сладолед и бульон на кубчета (Maggi), твърдят от украинската агенция.

При това още в края на март миналата година Nestle обяви, че ще спре да инвестира в бизнеса си в Русия и ще спре продажбите по-голямата част от продуктите си в страната, включително KitKat и Nesquik.

В т.нар. списък на "международните спонсори на войната", освен Nestle, Украйна вече включи и други крупни компании, като: Mondelez International, PepsiCo, Mars и Unilever.

Освен тях, към началото на септември във въпросния списък вече бяха попаднали:

aвcтpийcĸaтa Rаіffеіѕеn Ваnk,

aмepиĸaнcĸaтa Рrосtеr & Gаmblе,

фpeнcĸaтa Lеrоу Меrlіn,

фpeнcĸaтa вepигa Аuсhаn,

yнгapcĸaтa бaнĸa ОТР (coбcтвeниĸ нa бългapcĸaтa Бaнĸa ДCK)

ĸoмпaниятa зa aлĸoxoл Васаrdі,

ĸитaйcĸaтa Аlіbаbа,

пpoизвoдитeлитe нa тютюнeви издeлия Рhіlір Моrrіѕ и Јараn Тоbассо.

Световните компании, които Украйна нарече "спонсори на войната"

Световните компании, които Украйна нарече "спонсори на войната"

Към тях украинска агенция за предотвратяване на корупцията добави Mars и PepsiCo