След като в началото на ноември т.г. "Първа инвестиционна банка" стана първата банка в България, която пусна услугата Apple Pay за своите клиенти, от днес тя е достъпна и за тези на най-голямата финансова институция у нас - UniCredit Bulbank, които ползват дебитна и кредитна карта Mastercard.

Потребителите на iPhone и останалите продукти на компанията от Купертино могат да се възползват от функционалността и с карти на финтех стартъпите Revolut и Monese. Българският дигитален портфейл phyre също поддържа тази услуга.

Apple Pay e функционалност, която предлага улеснен начин за извършване на плащания с устройва от Apple. За да се извърши плащане, е необходимо банкова карта да бъде добавена в дигиталния портфейл - Wallet на Apple.

Добавянето на картата в Wallet на практика заменя физическата пластика с дигитална. Данните за картата са криптирани и не се съхраняват в устройството нито на сървърите на Apple.

Вместо това клиентите получават специфичен за устройството номер на картата, който е кодиран и се съхранява на устройството им. Всяка трансакция се оторизира със специфичен за нея динамичен защитен код, който е еднократен.

Пазаруването в приложения и сайтове, приемащи Apple Pay, е лесно с Touch ID или просто с двукратно натискане на страничния бутон и поглеждане към вашия iPhone X, за да удостоверите плащането с Face ID. С Apple Pay вече не е необходимо да попълвате дълги формуляри, нито многократно да въвеждате информация за плащане и доставка. Когато купувате стоки и услуги чрез приложения или в Safari, Apple Pay работи с iPhone 6 и по-нови версии, iPhone SE, iPad Pro, iPad (5-то поколение), iPad Air 2 и iPad mini 3 и по-нови.

Можете също да използвате Apple Pay в Safari на всеки Mac, произведен през 2012 г. и по-късно, работещ с macOS Sierra и да потвърдите плащането с iPhone 6 или по-нова версия, с Apple Watch, или с Touch ID на новия MacBook Pro.

Потребителите на Revolut в България вече са над 100 000

Потребителите на Revolut в България вече са над 100 000

Компанията стъпи у нас преди едва няколко месеца