Германските пивовари алармират, че тежкото положение на бранша в условията на ограниченията ги принуждава да унищожат милиони литри продукция.

Представители на германската пивоварна индустрия в отворено писмо настояват германските власти да окажат подкрепа на индустрията, силно засегната от пандемията на коронавируса.

"От седмица на седмица все повече пивоварни и специализирани търговци на едро се оказват в трудна ситуация не по своя вина и са изправени пред фалит", се казва в писмото, подписано от над 300 пивоварни.

Тези компаниите представляват около 95 процента от бирата, произведена в Германия, обявиха двете водещи асоциации на германската пивоварна индустрия: Асоциацията на немските пивовари и Асоциацията на частните пивоварни в Германия в съвместно изявление.

В Германия пандемията струва по 1,5 милиарда евро на седмица. Кой ще ги плаща?

В Германия пандемията струва по 1,5 милиарда евро на седмица. Кой ще ги плаща?

Краят на локдауна в Германия не се вижда, държавата дава всеки ден милиарди заради пандемията. Накрая някой ще трябва да ги плати, но кой? Може би богатите?

Пивоварната индустрия е тясно свързана с индустрията за хранителни услуги и е особено силно засегната от ограниченията, свързани с COVID-19, се казва в писмото."Поради блокирането и произтичащия от това колапс на пазара за наливна бира, пивоварните са загубили значителна част от икономическата си база. Стока с изтекъл срок на годност за многото милиони евро трябва да бъдат унищожена", заявяват пивоварите.

Докато правителството е разработило мерки за подкрепа за хранително-вкусовата промишленост, 1500 немски пивоварни остават с празни ръце, оплакват се компаниите от бранша.

"Говорим предимно за средни и малки предприятия, много от които са семейни фирми ... Те са преживели световни войни, икономически и валутни кризи и сега са изправени пред края си не по своя вина", подчертават представителите на пивоварната индустрия.

Как се отрази пандемията на продажбите на бира в България?

Как се отрази пандемията на продажбите на бира в България?

Пием бира все по-малко в стъкло, а пластмасовите бутилки увеличават продажбите

Пивоварите настояват правителството на ФРГ да "предприеме целенасочено, решително и бързо" мерки за осигуряване на финансова подкрепа на засегнатите компании, тъй като в противен случай много от тях са изправени пред фалит. "Не само голям брой работни места са заложени, но и неразделна част от нашия социален живот и национална култура", заключават пивоварите.