Vivacom не води преговори с потенциален инвеститор за закупуване на компанията, заяви тази сутрин пред журналисти главният изпълнителен директор на компанията Атанас Добрев. Коментарът бе във връзка с публикация в "Капитал", в която се посочва, че телекомуникационният оператор е наел консултант и се готви нова продажба на компанията по желание на акционера и основен кредитор при предходната сделка - руската банка ВТБ. По информация на изданието, първите оферти ще се събират чак през есента.

Към момента най-големият български оператор по приходи е собственост на бизнесмена Спас Русев, въпросната банка и други, по-дребни инвеститори. Самият Русев придоби наскоро заедно с Елвин Гури втория по големина телеком в Албания, а румънските медии пишат, че той има интерес и към Telekom Romania в северната ни съседка. Засега повече информация по евентуалната сделка за Vivacom не се съобщава.

Telekom Romania си търси купувач. И Спас Русев може да е един от кандидатите

Телеком №2 в Румъния се продава. И Спас Русев може да е един от кандидатите

Компанията се надява да получи €1 милиард за активите си, но няма да успее да договори повече от €400 милиона

Номер едно по приходи в България

И през миналата година Vivacom запазва позицията си като номер едно сред българските оператори по приходи. За 2018 г. телекомът отчита 6,6 процента увеличение на приходите до 948 милиона лева и 12,8 процента увеличение на печалбата преди данъци, обезценки и амортизации до 359,8 милиона лева. Увеличението на капиталовите разходи е с 3,6 процента до 187,5 милиона лева. Така маржът се подобрява с два процентни пункта до 37,9 процента. Нетната печалба расте с цели 79,6 процента до 127,7 милиона лева.

През първото тримесечие на 2019 година приходите записват ръст от 5,5 процента до 235,2 милиона лева. Оперативната печалба се покачва до 112,5 милиона лева с марж 47,8 процента, благодарение и на новия международен стандарт за приходите.

Нетната печалба достига 38,3 милиона лева, или увеличение от 45,8 процента, а инвестициите достигат 23,4 милиона лева.

5G и инвестиции

За последните 10 години - откакто фиксираната телефония и мобилните услуги се обединиха под бранда Vivacom - компанията е вложила в България 1,877 милиона лева, заяви главният изпълнителен директор Атанас Добрев. Очаква се преминаването към 5G да генерира още стотици милиони вложения - по оценки на индустрията, изнесени от него, трите телекома ще похарчат около 800 милиона лева за въвеждането на следващото поколение мобилни технологии.

Големият въпрос все още е обаче кога и как ще стане това - и държавата има значима роля развитието му. Добрев посочи, че нежеланието на депутатите да се захванат с необходимите промени, е "по-голям проблем за навлизането на 5G от търговската война".

По думите му е нужно народните представители да изменят строителното законодателство и да улеснят режима за поставяне на новите технологии на съществуващите в момента локации. Споменавайки натиск от неизвестни лица, той допълни, че "има тенденция към обръщане на политическата воля". "Имаме плаха надежда, че това ще се промени", каза Добрев.

Любопитна е ситуацията с различните честоти. При 700 mHz, които ще покриват по-широките територии извън градовете, няма да има свободни честоти дори и в края на 2024 г., "ако се работи, както досега".

При 800 mHz, които са по-подходящи за 4G, може да има освобождаване евентуално към края на следващата година и евентуално от 2021 г. да се ползват. България е единствената страна от Европейския съюз, която все още не освободила тези честоти.

При 1 800 mHz има зает ресурс от две компании, които не го използват - "Булсатком" и "Макс телеком". Очаква се лицензите им да изтекат към края на 2021 година.

Очаква се през юли Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да даде разрешение за първите тестове и за трите оператора на 2 600 mHz. В рамките на следващите шест месеца ще има тестове, включително и търговски - т.е. видими от клиентите. Добрев посочи, че телекомите се надяват, че през следващата година този спектър ще бъде пуснат за постоянни лицензи "на разумни цени".

Първият спектър, който реално ще донесе 5G в България, ще бъде 3 600 mHz - заради проблемите със 700 mHz. При него се изчаква освобождаването на допълнителен ресурс, което трябва да стане през тази година. Ако всичко бъде наред, включително и цените, които държавата ще иска, може да очакваме 5G на телефоните си през 2020 г. Скоростта обаче ще зависи отново от това дали депутатите ще променят законодателството.

Vivacom очакват 5G търгове в България догодина

Vivacom очакват 5G търгове в България догодина

Компанията представи Vivacom Tech Hall

Търговската война, Huawei и мобилните им телефони

Към момента Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) подготвя методика, по която ще се оценява риска при използването на даден доставчик на телекомуникационно оборудване. Създаването ѝ е по изискване на Европейския съюз, както Money.bg писа. Всеки бъдещ доставчик, включително китайските Huawei и ZTE, които искат да доставят оборудване в страна от съюза, ще трябва да преминават през тази оценка на риска, обясни Добрев в отговор на въпрос.

Що се отнася до мобилните телефони на Huawei, Vivacom няма да поръчва новите модели на производителя, докато не се изясни ситуацията с издадената от президента на САЩ забрана. Както стана ясно, китайският производител загуби достъпа си до услугите на Google, което прави моделите им непродаваеми извън Китай. Под въпрос е и доколко компанията ще може да произвежда телекомуникационно оборудване без компонентите и интелектуалната собственост на американците, посочи още Добрев.

Huawei: Санкциите на САЩ ще засегнат над 3 милиарда наши клиенти по света

Huawei: Санкциите на САЩ ще засегнат над 3 милиарда наши клиенти по света

Те ще имат негативен ефект и за 1200 американски компании