След като в началото на този месец сделката за албанския бизнес на Deutsche Telekom беше приключена и неин собственик стана компания зад българския бизнесмен Спас Русев, сега германската компания изглежда търси купувач и за бизнеса си в Румъния.

Редица медии в северната ни съседка излязоха с информация, че Telekom Romania се готви да напусне страната и да разпродаде всичките си активи на пазара там. Според информацията сред евентуалните кандидати за оператора, изчисляван на 1 милиард евро, отново е Спас Русев.

От изданието Business Review посочват, че това не е първият път, в който се коментира възможността някой от големите играчи в индустрията да излезе от Румъния. Но в сегашния случай с Telekom Romania има редица предпоставки, които говорят, че този път реално може да се стигне до сделка.

Един от факторите е стратегията на гръцката Hellenic Telecommunications Organization (OTE), която управлява бизнеса на Deutsche Telekom на Балканите, за по-голяма ефективност на операциите ѝ в региона. Този процес, започнал през 2016 година, даде първото си отражение в продажбата на Telekom Albania.

Заради това не би било много изненадващо OTE и нейният германски акционер сега да проучат подобни възможности и за бизнеса си в Румъния.

Спас Русев купи втория най-голям телеком в Албания за 50 милиона

Съсобственикът на “Виваком” купи втория най-голям телеком в Албания за 50 милиона

В края на миналата година стана ясно, че той е спечелил сделката за оператора

Евентуалната продажба на Telekom Romania обаче би била по-сложна от тази на албанския телеком. Причината за това е, че бизнесът на румънското дружество е разделен на две части - едната включва телевизионните и интернет услуги, а другата - мобилните услуги.

Държавата държи почти 46% от компанията или по-конкретно първата от двете дивизии, така че преговорите за подобна сделка ще трябва да се водят директно с правителството на страната.

Според информация на Gazeta Sporturilor Telekom Romania води преговори за продажбата на телевизионната си и интернет дивизия на RCS & RDS, а мобилния си бизнес с Orange Romania. Официално потвърждение на тази информация от страна на двете компании засега липсва.

След Telekom Albania Спас Русев обмисля закупуването на телекоми в Македония и Румъния

След Telekom Albania Спас Русев обмисля закупуването на телекоми в Македония и Румъния

България да стане телеком хъб за региона, иска съсобственикът на "Виваком"

Трябва да се има предвид, че евентуално споразумение с Orange Romania трудно би получило одобрението на антимонополните органи в страната, тъй като компанията държи 27% от пазара на мобилни услуги. Обединение с Telekom Romania би създало група, която ще управлява над 50% от пазара.

Друг румънски източник - Economica.net, твърди, че от Telekom Romania целят да продадат всичките си операции в страната за 1 милиард евро, но вероятно не биха получили около 400 милиона евро за тях. Също така медията споменава за разговори с българския бизнесмен Спас Русев, както и с руски инвестиционен фонд.

Самият Русев преди време коментира в интервю пред "Капитал", че в следващите месеци ще търси възможности за нови сделки на Балканите. Тогава той спомена, че цел за него могат да бъдат дъщерните компании на Deutsche Telekom в Северна Македония и Румъния.