Сделката за продажбата на албанския оператор Telecom Albania е приключила, а нейната стойност е в размер на 50 милиона евро. Това стана ясно от официално съобщение на досегашния собственик - гръцката Hellenic Telecommunications Organization (OTE), публикувано днес.

Купувач е дружеството "Албания Телеком Инвест" АД, зад което стои българският бизнесмен Спас Русев, който у нас има участие във "Виваком". В Търговския регистър като представители на фирмата са посочени освен Русев още и Елвин Гури, както и Ралица Агайн-Гури.

В края на миналата година стана ясно, че българският предприемач е спечелил търга за Telecom Albania, който е вторият най-голям телеком оператор в балканската страна.

Тогава излезе информация, в търга са участвали още трима кандидати за сделката. Сред тях са били компании от Сърбия, Турция и Гърция.

Спас Русев е спечелил търга за Telekom Albania

Собственикът на "Виваком" е спечелил търга за втория най-голям оператор в Албания

Това твърдят местни медии

Досега Telekom Albania беше управлявана от гръцката OTE, която от своя страна е част от Deutsche Telekom. Преди време германската група обяви, че планира да се изтегли от пазара в Албания и да се фокусира върху други проекти.

Компанията е първият в Албания мобилен оператор, започнал дейност през 1995 година. 

През 2000 година Telekom Albania става част от групата на гръцката OTE Group, известна с марката си Cosmote. 9 години по-късно германската Deutsche Telekom купува OTE Group и така и албанската компания влиза в нейното портфолио.

Междувременно Спас Русев чрез своята фирма Viva Edge Telecom Limited стана най-големият акционер във "Виваком" през 2009 година, като придоби дял от 46% в компанията.

Спас Русев преговаря за придобиването на втория телеком в Албания

Българският собственик на "Виваком" преговаря за придобиването на втория телеком в Албания

Засега разговорите са на ранен етап и развитие може да се очаква след 3 до 6 месеца