Собственикът на българския телеком "Виваком" Спас Русев е спечелил търга за вторият най-голям оператор в Албания - Telekom Albania. Това съобщава "24 часа", позовавайки се на албански медии.

Според информацията освен него е имало още трима кандидати за сделката. Става въпрос за компании от Сърбия, Турция и Гърция. По информация на Reuters от октомври интерес към оператора е проявила и чешката PPF Group, зад която стои бизнесменът Петр Келнер. Преди половин година у нас тя придоби активите на Telenor в страната.

Тогава стана ясно, че интерес към компанията са появили още сръбското държавно дружество Telekom Srbija.

Към момента Telekom Albania е собственост на германската Deutsche Telekom. Преди време германската група обяви, че планира да се изтегли от пазара в Албания и да се фокусира върху други проекти.

Спас Русев преговаря за придобиването на втория телеком в Албания

Българският собственик на "Виваком" преговаря за придобиването на втория телеком в Албания

Засега разговорите са на ранен етап и развитие може да се очаква след 3 до 6 месеца

Компанията е първият в Албания мобилен оператор, започнал дейност през 1995 година. Към днешна дата той е вторият по големина в страната от общо три на пазара, като те си разпределят 4,87 милиона клиенти.

През 2000 година Telekom Albania става част от групата на гръцката OTE Group, известна с марката си Cosmote. 9 години по-късно германската Deutsche Telekom купува OTE Group и така и албанската компания влиза в нейното портфолио.

Междувременно през 2009 година Viva Telecom (Luxembourg) S.A придоби 100% от капитала на дружеството InterV Investment S.à r.l, Luxembourg (InterV), което непряко притежава телекомуникационния оператор "Виваком". Сделката беше резултат от проведен през 2015 година в Лондон търг, който Viva Telecom спечели с оферта за 330 милиона евро за придобиване на InterV.

С финализирането на сделката дружеството Viva Edge Telecom Limited, което е притежавано изцяло от бизнесмена Спас Русев, стана най-големият акционер в телекома с дял от 46%.