Спас Русев, чието дружество Viva Edge Telecom Limited придоби мажоритарен дял от "Виваком" преди две години, води преговори за купуването на албанския телеком Telekom Albania, съобщава "24 часа", позовавайки се на информация от свои източници.

Към момента операторът е собственост на германската Deutsche Telekom. Засега разговорите са на начален етап, става ясно.

"Разговорите на българския бизнесмен Спас Русев с Deutsche Telekom са в много ранен етап и ще продължат между 3 и 6 месеца", посочва източникът на изданието.

Германската компания планира да се изтегли от пазара в Албания и да се фокусира върху други проекти. В момента към Telekom Albania интерес са проявили още няколко кандидати.

Към момента обаче е ясно, че Спас Русев се е включил в преговорите без партньорите си от "Виваком" и VTB - братята Георги и Милен Велчеви.

Telekom Albania е първият в Албания мобилен оператор, започнал дейност през 1995 година. Към днешна дата той е вторият по големина в страната от общо три на пазара, като те си разпределят 4,87 милиона клиенти.

През 2000 година Telekom Albania става част от групата на гръцката OTE Group, известна с марката си Cosmote. 9 години по-късно германската Deutsche Telekom купува OTE Group и така и албанската компания влиза в нейното портфолио.

Междувременно през 2009 година Viva Telecom (Luxembourg) S.A придоби 100% от капитала на дружеството InterV Investment S.à r.l, Luxembourg (InterV), което непряко притежава телекомуникационния оператор "Виваком". Сделката беше резултат от проведен през 2015 година в Лондон търг, който Viva Telecom спечели с оферта за 330 милиона евро за придобиване на InterV.

С финализирането на сделката дружеството Viva Edge Telecom Limited, което е притежавано изцяло от бизнесмена Спас Русев, стана най-големият акционер в телекома с дял от 46%.

Официално: "Виваком" вече е с нов собственик

Официално: "Виваком" вече е с нов собственик

Спечелилият търга бизнесмен влезе във владение