След като миналата седмица официално беше обявено, че българското дружество "Албания Телеком Инвест", зад което стои името на най-големия акционер във "Виваком" Спас Русев, закупи Telekom Albania, предприемачът потвърди, че има интерес и към други сделки на телекомуникационния пазар на Балканите.

Възможно е Русев да потърси възможности за бъдещи сделки конкретно на пазарите в Македония и Румъния. Става въпрос за дружествата на Deutsche Telekom в двете страни. Това потвърди той в интервю за "Капитал".

"Това е моя отдавнашна идея. През 90-те години, след присъединяването на Гърция към евросъюза, имаше голяма икономическа експанзия от нейни компании в региона. В момента България се оформя като политически лидер на Балканите и на мен много ми се иска това политическо влияние да се трансформира в икономическо", посочва той.

Спас Русев преговаря за придобиването на втория телеком в Албания

Българският собственик на "Виваком" преговаря за придобиването на втория телеком в Албания

Засега разговорите са на ранен етап и развитие може да се очаква след 3 до 6 месеца

По неговите думи целта му е да постигне интеграция на регионални телекоми, а в по-дългосрочен план "България да стане телеком хъб за региона".

"В сделката участвам самостоятелно, не през "Виваком", като в зависимост от държавата и размера на сделката съм с различни партньори. Първата възможност е Албания. За румънския и македонския телеком все още няма формални преговори. Собственикът Deutsche Telekom е борсова компания и ще обяви официално, когато има отворен процес за преговори, и се надявам да бъда един от участниците", посочва Русев.

По отношение на интересът към румънската компания, която е оценявана на 1 милиард евро, и възможността за осигуряване на необходимото финансиране, той коментира, че вече преговаря с няколко стратегически партньора.

Спас Русев допълва, че въпросните партньори също са телекоми, но с много по-мащабен бизнес на различни континенти.

"Да, телекоми са. Мащабите при тях са много по-големи, имат присъствие на различни континенти. Но не и в Европа", обяснява той.

В средата на месеца стана ясно, че българската "Албания Телеком Инвест" е новият собственик на втория по пазарен дял мобилен оператор в Албания - Telekom Albania. Стойността на сделката беше 50 милиона евро.

Зад "Албания Телеком Инвест" стоят Спас Русев, както и българският инвеститор с албански произход Елвин Гури и неговата съпруга и бивш зам.-председател на КФН Ралица Агайн-Гури.

Предстои регулатолите да одобрят сделката и се очаква тя да бъде завършена до средата на годината.

Официално: Спас Русев купува Telekom Albania срещу €50 милиона
Обновена

Официално: Спас Русев купува Telekom Albania срещу €50 милиона

Негови партньори ще бъдат инвеститорът Елвин Гури, както и вече бившият зам.-председател на КФН Ралица Агайн