Очаква се търговете за честотите за 5G в България да бъдат проведени през следващата година, прогнозира пред журналисти днес Радослав Златков, главен технически директор в телекомуникационната компания.

"Има промяна, диалогът, който водим с регулатора и с ресорното министерство е наистина добър", посочи той. На въпрос кога се очаква освобождаването на нужните честоти, Златков заяви, че това ще стане догодина. "Тогава ще има честоти и евентуално 5G мрежи".

В някои страни в Европа изграждането на мрежите от следващо поколение вече тече и част от търговете за някои честоти бяха проведени.

"В България ние сме изостанали с честотите, специално в ниските обхвати, които са подходящи за покритие, например 700 mHz. Те все още се ползват от военните. Спектърът 3,5GHz е наличен, но въпросът е, че цената му трябва да бъде адаптирана и синхронизирана с най-добрите практики в ЕС, така че да бъде достъпна за операторите и потребителите", посочи още Златков.

По думите му, има още един проблем пред операторите. "С увеличаване на честотите и на техния спектър трябва да има повече съоръжения. Разрешителният режим за изграждане на базови станции трябва да бъде олекотен, тъй като към момента изграждането отнема между година и две".

От оператора се похвали още, че 4G мрежата им вече покрива 99,25% от населението. През последните пет години Vivacom е вложила около един милиард лева, от които 746 милиона лева. Според изследване, проведено през третото тримесечие на м.г., мрежата им е и най-бързата в Българи.

Vivacom Tech Hall

Vivacom представи днес най-новия си проект: Vivacom Tech Hall. Той представлява лаборатория за тестване на иновативни решения, посочи главният технически директор. В него ще могат да бъдат изпробвани нови технологии от стартиращи компании, партньори, университети и други.

"Това е една от основните ни технологични сгради. Зад тези стени има огромно количество технологични ракове. Тук работят и се предоставят едни от основните продукти, които отдавна работят на пазара, но и най-новите неща, които още не са влезли в търговска употреба и все още се тестват", разказа Златков.

Интернет на нещата

На събитието бяха показани и няколко изключително интересни проекта от областта на Интернет на нещата (Internet of Things, IoT), разработени от различни компании и работещи с технологии на Vivacom за пренос на данни.

Сред тях бяха станции за измерване на разнообразни показател и качеството на въздуха. Благодарение на телекомуникационната мрежа LoRa те се събират, изпращат и анализират. Като освен моментното състояние, те могат да правят прогноза за следващите 24, а скоро - и 48 часа. Системата скоро ще бъде инсталирана в три града - един в България и два в чужбина, но имената им не бяха съобщени на този етап.

Бяха показани и електромер и водомер, които могат да бъдат управлявани и отчитани дистанционно, позволяващи включване и изключване без физическото присъствие на техник.

Друга компания демонстрира видеонаблюдение с разпознаване на лица и събиране на обобщени данни за възраст и пол на преминаващите чрез изкуствен интелект. Показан бе и софтуер, който генерира карта, показваща къде в стаята минават и се застояват най-много хора, което е потенциално полезно за търговски обекти и не само. Камерите и софтуерът им могат да разпознават и номера на автомобили, като например отварят или затварят гаражи и недопускат чужди автомобили.

Демонстрирани бяха и датчици, които засичат дали на дадено паркомясто има паркиран автомобил, като информация се обобщава в безплатно приложение. Към момента има тестови проект в Бургас.

Чрез датчици друга компания пък създава карта и подава реални данни за това колко е пълен даден контейнер за боклук. Това позволява оптимизация на процеса по събиране и позиционирането на самите контейнери. Към момента технологията се използва в "Надежда" и в Пловдив.

Как 5G може да направи животът ни по-добър?

Как 5G може да направи животът ни по-добър?

Новата технология отваря нови възможности