Volkswagen AG и Ford Motor Co. водят предварителни преговори за съвместна разработка на автономни и електрически автомобили с цел създаването на алианс, който да им спести милиарди, пише Reuters, цитирайки свои източници.

Германският и американският автомобилни производители ще дадат подробности по договорката още преди края на настоящата година. Официално, говорители на компанията не дават повече подроности, насочвайки към по-ранните съобщения за подписания меморандум за разбирателство.VW и Ford съвсем не са първите, които започват да работят заедно, за да намалят разходите по разработване на автономни и електрически автомобили.

По-рано този месец Honda Motor Co. съобщи, че ще инвестира $2,75 милиарда и ще вземе дял от подразделението на General Motors Co. Cruise Automation, за да разработват автономни автомобили заедно.

Запътва ли се към криза Ford?

Запътва ли се към криза Ford?

Компанията търси намаляване на разходи и партньорства заради спад на продажбите в няколко региона и митата на Тръмп

VW и Ford са под натиск в Европа да пуснат повече електромобили. На Стария континент правилата за вредните емисии отново бяха засегнати заради дизеловия скандал, тръгнал от германския производител.

Във вторник главният финансов директор на VW Франк Уитър заяви, че производителят е отворен към още по-дълбоки алианси с други компании, особено в областта на автономните технологии. Той дори заяви, че е възможно германският концерн да сподели своята платформа за електромобили MEB с Ford.

Представители на компанията неколкократно са подчертавали, че единственият начин електромобилите да станат масов продукт е чрез икономии при производството, постигнати благодарени на голям обем.

VW Group инвестира €34 милиарда в електромобили и автономно шофиране до 2022 г. и планира да произведе между 2 и 3 милиона електромобили до 2025 г.