Рязък ръст в продажбите на ябълки и съответно на цените през последните дни бе отчетен в европейските държави, в които се наблюдава бързо разпространение на коронавируса. Това съобщава електронното издание EastFruit, като се позова на свои търговски източници. Според анализаторите на сайта, пише sinor.bg, основната причина за това е нежеланието да се ходи често до магазините и останалите места с голям наплив на хора, затова се купуват наведнъж по-големи количества от подлежащите на съхранение продукти.

Във Франция, Швейцария, Германия и още няколко държави от същия регион тенденцията се наблюдава отчетливо. Това естествено доведе и до поскъпване на ябълките, тъй като значителна част се доставя от Италия и по-точно от северните райони на страната, където до момента е регистрирано най-голямото разпространение на коронавируса.

На фона на повишеното търсене обаче италианските доставчици се сблъскаха с нови проблеми и най-вече с дефицит на работна сила, тъй като мнозина от наетите чуждестранни работници спешно напуснаха северната част на страната, за да се предпазят от заразяване. Затварянето на училищата и детските градини пък възпрепятства някои местни хора да идват на работа, тъй като някой трябва да гледа децата им.

Друга пречка са допълнителните изисквания на търговците на едро и дребно от държавите-членки на Европейския съюз за безопасността на италианските продукти, които възмутиха сериозно местните доставчици. Според тях тези изисквания са незаконни, но няма какво да направят, ако искат да си продават ябълките. За сметка на това пък повишават цените и ябълките поскъпват допълнително.

"Ръстът на цените и на потреблението на ябълките в европейските страни е нелоша възможност за износителите на плодове от Украйна и Молдова да увеличат продажбите там, тъй като поскъпването на техните вътрешни пазари през последните седмици направи местните производители неконкурентоспособни в ЕС по показателя "цени", заяви Андрей Ярмак, икономист в инвестиционния отдел на Организацията за земеделие и прехрана.

Към момента все още полските ябълки са с 15-25% по-евтини от украинските и с 20-35% по-евтини от молдовските. Но запасите от качествени ябълки в Полша обаче намаляват, затова не е изключено поскъпването в ЕС да стимулира износа от Украйна и Молдова през март и април, коментират от изданието.