Япония възобнови вноса на ирански петрол, който бе спрян зарадите санкциите на САЩ.

Японската рафинерия Fuji Oil е купила 2 млн. барела суров нефт от Иран, натоварен на супертанкера Kisogawa, който вече пътува към Страната на изгряващото слънце, като се очаква да пристигне на 9 февруари, съобщават от компанията, цитирани от Reuters.

Индия пренебрегва санкциите на Тръмп срещу Иран

Индия пренебрегва санкциите на Тръмп срещу Иран

Страната е един от най-големите вносители на петрол в света

Това е първият товар за Япония, след като Токио договори право на изключение от американските санкции, които влязоха в сила през ноември.

Техеран със задоволство потвърди новината, която ще донесе свежи приходи на закъсалата иранска икономика.

Нов удар за Иран: Тръмп печели най-бързорастящия пазар на петрол

Нов удар за Иран: Тръмп печели най-бързорастящия пазар на петрол

Американските компании продават все повече в Индия

"След Китай, Южна Корея, Индия и Турция, Япония също започна процес на внос на ирански петрол", обяви управителят на централна банка на Иран Абдолназер Хемати пред държавната информационна агенция IRNA.

Иранският износ на петрол рязко спадна, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще се оттеглят от споразумението, което ограничава спорната ядрена програма на Иран и ще въведе отново санкции срещу Техеран. Най-болезнените от тях са насочени именно към петролната индустрия на страната, която е основен стълб на икономиката й.

САЩ разрешава на 8 държави да купуват ирански петрол и след санкциите

8 страни ще купуват петрол от Иран и след санкциите на САЩ

Те обаче ще трябва да ограничат търговията на други стоки с Техеран

Въпреки това бяха предоставени изключения на най-големите ирански петролни клиенти - Япония, Китай, Индия, Южна Корея, Тайван, Италия, Гърция и Турция, които им позволяват да внасят малко петрол за още 180 дни.

Иранският петрол представлява 5.3% от общия внос на суров петрол в Япония през 2018 г. Страната на изгряващото слънце е един от най-големите световни вносители на петрол, като през 2017 г. е внесла количества от суровината на стойност 63.7 млрд. долара, по данни на The World Factbook на ЦРУ.