Един от най-големите петролни клиенти на Иран купува повече суров петрол от САЩ, като президентът Доналд Тръмп се придържа към обещанието си да окаже натиск върху основния източник на приходи на ислямската република.

Държавната рафинерия Indian Oil Corp., която купуваше американски суров петрол от спот пазара, сключи сделка за купуване на американски петрол за доставка всеки месец от ноември до януари, според финансовия директор Арун Кумар Шарма, пише Bloomberg.

Санкциите срещу Иран и Венецуела могат да дадат повече сила на съперниците на САЩ

Санкциите срещу Иран и Венецуела могат да дадат повече сила на съперниците на САЩ

Тръмп се изправя пред сложни политически маневри

"Този търг е първата стъпка към бъдещия внос на суров петрол от САЩ чрез срочни договори", заяви Шарма пред Bloomberg.

Споразумението ще повиши над 2 пъти доставките за компанията от Щатите през тази година, в сравнение с миналата финансова година.

Доставките на ирански петрол в Индия се увеличават, но докога?

Доставките на ирански петрол в Индия се увеличават, но докога?

По-голяма обвързаност с американския суров петрол може да помогне на Индия да се предпази от сривове на доставките, когато санкциите върху износа на петрол на Техеран влязат в сила през ноември.

Ходът осигурява на американските производители по-големи приходи от най-бързо растящия потребител на петрол, чийто пазар в момента е доминиран от доставчиците в Близкия изток.

Индия пренебрегва санкциите на Тръмп срещу Иран

Индия пренебрегва санкциите на Тръмп срещу Иран

Страната е един от най-големите вносители на петрол в света

Американския петролен гигант Exxon Mobil Corp. се е устремил към азиатските рафинерии с дългосрочни сделки за износ на американски суров петрол в опит да разшири обхвата на търговията си.

Дългосрочните договори - които включват продажбата на товари с определено качество, обем и цена за определен период от 6 месеца до няколко години - са необичайни за американския суров петрол, при който повечето сделки са с реална доставка и незабавно плащане.

Съдбоносна стратегия

Снимка 372524

Източник: Getty Images

"Дългосрочните договори ще бъдат от основно значение за стратегията на САЩ. Това гарантира, че САЩ ще имат клиенти за своите въглеводороди в средносрочен до дългосрочен план", обясни Абишек Кумар, старши енергиен анализатор в Interfax Energy в Лондон.

Indian Oil се договори да купи 6 млн. барела американски суров петрол, повишавайки покупките си на суровината от САЩ до 16 млн. барела. Това е над 2 пъти повече от купените 6.6 млн. барела през цялата предходна година.

Най-голямата рафинерия в Индия заяви през май, че планира почти да удвои вноса на петрол от Иран до 7 млн. тона през финансовата година, която започна през април.

Санкциите срещу Иран може да предизвикат петролен бум в Китай

Санкциите срещу Иран може да предизвикат петролен бум в Китай

Те засилват амбициите на Шанхай и юана да се конкурират с Ню Йорк и долара

Но натискът на Тръмп да изолира ислямската република я принуждава да подготви алтернативни планове. Indian Oil все още очаква решението на правителството за вноса на ирански нефт, каза Шарма.

Нарастването на търговското напрежение между САЩ и Китай може също да помогне на купувачите на петрол в Индия, третият по големина потребител на суров петрол в света, според Кумар.

Най-големият преработвател в Китай - Sinopec ще забави покупките от Щатите, като Пекин отхвърли призива на Тръмп към съюзниците на Иран да намалят до нула покупките на ирански нефт.

"Това дава на Индия възможност да преговаря твърдо, като се има предвид, че енергийните нужди на страната растат, а САЩ са много по-склонни да доставят при сегашните обстоятелства", каза Кумар.