Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди възобновяване на санкциите срещу Иран, но един от най-големите вносители на петрол в Азия - и стратегически партньор на Вашингтон - смята да ги игнорира, пише Bloomberg.

Дългогодишният купувач на петрол от Иран и Венецуела - Индия спазва само наказанията, наложени от ООН, а не тези, наложени от една държава на друга.

"Индия ще се съобрази със санкциите на ООН, а не със специфични за някоя страна санкции", заяви индийският външен министър Сушма Сварай на годишната си пресконференция в Ню Делхи.

Санкциите срещу Иран и Венецуела могат да дадат повече сила на съперниците на САЩ

Санкциите срещу Иран и Венецуела могат да дадат повече сила на съперниците на САЩ

Тръмп се изправя пред сложни политически маневри

По-късно тя се срещна с иранския външен министър Джавад Зариф, с когото обсъдиха плана на Тръмп да се оттегли от ядрената сделка с Иран. Сварай заяви, че "всички страни по споразумението трябва да се ангажират конструктивно за мирно разрешаване на проблемите".

Индийските рафинерии намалихa покупките на ирански суров петрол до около половината от предишните си нива, когато ООН, Европейският съюз и САЩ наложиха широк спектър от икономически санкции срещу Техеран. Независимо от това, Индия продължава да внася суров нефт от Иран и е сред последните 6 клиенти на ислямската република.

Двете държави са много стари търговски партньори, като според някои историци търгуват помежду си от над 3000 години.

Санкциите срещу Иран може да предизвикат петролен бум в Китай

Санкциите срещу Иран може да предизвикат петролен бум в Китай

Те засилват амбициите на Шанхай и юана да се конкурират с Ню Йорк и долара

Покупките на Индия, която задоволява 80% от петролните си нужди чрез внос, сериозно се повишиха след отмяната на санкциите през 2016 г. Индийските рафинериите закупиха рекордните 27.2 млн. тона ирански петрол през годината до март 2017 г., което е със 114% повече от предходната година.

Индия е третият по големина потребител на петрол в света. Страната се очаква да бъде най-бързо нарастващият потребител на петрол през 2040 г., според Международната агенция по енергетика.

Въпреки добрите си дипломатически отношения с Вашингтон, Ню Делхи поддържа икономически връзки с държави, които никак не са любимци на Запада, като Иран, Венецуела и Северна Корея. Тя отхвърли исканията на САЩ за закриване на посолството си в Пхенян, а поддържа и енергийно и инвестиционно сътрудничество с Иран.