Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп се изправя пред трудна дипломатическа задача: той ще се опита да убеди Китай, Индия и редица други държави да се присъединят към петролните санкции срещу Иран, като в същото време оказват натиск и над Венецуела, пише The Washington Post.

Тъй като двете производителки на петрол се състезават за едни и същи пазари, оказването на натиск над едната, в крайна сметка може да помогне другата. Натиск над двете пък означава още по-голям ръст на цените на петрола.

В неделя във Венецуела ще се проведат избори, на които е почти сигурно, че досегашният президент Николас Мадуро ще спечели още един мандат. Като форма на протест срещу изборните измами и прегазването на човешките права от Каракас, администрацията на Тръмп предупреди, че Венецуела ще се изправи пред още по-строги финансови санкции, включително мерки, които ще направят износа на петрол още по-сложен.

В същото време Вашингтон работи по намаляване на петролния износ и на Иран, след като САЩ напусна ядрената сделка.

Едновременни мерки срещу правителствата на Иран и Венецуела означават доста сложна геополитическа игра.

Китай и Индия са най-големите купувачи на петрол от Иран, но също така са и пазар за около 40% от износа на Венецуела, който в последно време се срива под тежестта на лошото управление, кризата, дълговете и американските санкции.

Двете азиатски страни и други държави, които се нуждаят от внос, за да задоволят нуждите си, няма да имат друг избор, освен да заменят загубените барели с такива от Саудитска Арабия - или от Русия, важен износител.

Азиатските купувачи се изправят пред намалено предлагане дори и без по-тежки санкции срещу Венецуела. ConocoPhillips завзе венецуелски експортни терминали като част от отмъщението заради национализацията на инвестициите ѝ. Над дузина венецуелски танкери трябваше да се върнат, а голяма част от петрола бе насочен към Индия и Китай.

Бил Ричардсън, бивш енергиен министър на САЩ и посланик в ООН, предвижда пренареждане на глобалния пазар - и то най-вероятно в ущърб на САЩ.

Иран и Венецуела - и двете членки на ОПЕК - остават важни доставчици за световните пазари, като общо доставят всеки един от 20 барела. Пречките, пред които се изправят, са значима част от причините, поради които петролът поскъпна с близо 20 процента през последните месеци, заплашвайки икономическия растеж.

Мерките, които Вашингтон обмисля, могат да премахнат немалка част от предлагането от пазара, карайки Китай и Индия да се опитат да избегнат санкциите срещу Иран, за да защитят нуждите си. Петролният пазар е еластичен и доставките и пазарите бързо се нагласят според новата реалност, но в случая с Иран и Венецуела ще бъдат създадени нови политически усложнения.

Ако САЩ все пак въведе санкциите, китайските и руски търговци тайно може да започнат да купуват ирански петрол в местна валута или криптовалути с големи отстъпки и да го продават на пазарите. Русия също може да спечели от повишението на цените на "черното злато".

Тъй като европейските компании няма да рискуват с неспазване на санкциите, дружествата от Русия и Китай ще видят нови възможности. "Това е огромна възможност за Китай и Русия да заздравят още повече отношенията си с Иран", казва икономистът Филип Ферлегер.

Малко след като Тръмп обяви, че САЩ напуска ядрената сделка, Китай съобщи за нова жп-линия до Иран, а Русия моментално заяви, че ще продължи да спазва споразумението от 2015 г.

С тези сложни маневри САЩ не е единствената държава, която се изправя пред рискове. Русия и Китай са в сложна позиция също.

В случая с Иран, Китай ще се изправи срещу САЩ в момент, в който опасността от търговска война съвсем не е преминала. Русия пък може да нанесе удар по затоплящите се отношения със Саудитска Арабия, която Иран смятат за враг. Кремъл работи с Рияд за намаляване на производството на петрол.

Във Венецуела Пекин раздаде 50 милиарда долара дългове в замяна на доставки на петрол, а Русия също налива средства в правителството. Колапс на кабинета на Мадуро може да постави в опасност плащанията към Китай и бъдещите придобивания на Роснефт.